Helena Třeštíková míří do Litomyšle. A chce s vámi diskutovat

25. srpen 2021

Zámecké návrší, renesanční zámek, jízdárna anebo třeba piaristický kostel. Všude tam můžete v sobotu 28. srpna narazit na festival DOKU Zahrady Litomyšl. Zaměřuje se na autorský dokument ve všemožných podobách.

„Lidé si často myslí, že dokument je jenom jeden. Stejně jako jiné filmy má i dokument své žánry. My se zaměřujeme právě na ten autorský dokument, který vnímáme jako umělecké dílo se specifickým rukopisem autora, a to v oblasti filmu, audia i fotografie. Autor si může hrát s formou a hledat svůj vlastní styl. U jiných druhů dokumentů se často očekává, že jsou nestranné, vyvážené a nejsou subjektivní,“ popisuje zakladatelka akce Eva Lammelová.

Každý podcast není podcast

Program otevře fenomén dneška, tedy podcast. „Vzhledem k dostupným technologiím ho už může natáčet kdekdo. Zmizela bariéra, že člověk na to musí být zdatný. Lidi tak láká tvořit. I na tohle se chceme podívat kriticky. Ne každá konverzace je podcast, i když se tak často sama nazývá. Prozkoumáme trendy v podcastech. Bude tam taky inspirace ze zahraničí.“

V odpoledních hodinách dostane svůj prostor takzvaný Audioblock, tedy poslech dvou audiodokumentů. Sedm dní do pohřbu natočila už zmiňovaná Eva Lammelová. Řeší mezní situaci umírání blízkého člověka v době koronavirové krize. A Brit Jensen společně se Zuzanou Vlasatou ve světové předpremiéře uvedou první díl podcastu Akce olej. Série vypovídá o podivných souvislostech v kauze svitavského podnikatele, možné oběti nekalého byznysu.

Helena Třeštíková

Velký zájem rozhodně vyvolá návštěva dokumentaristky Heleny Třeštíkové. Ta osobně uvede jeden ze svých nových filmů Anny. „Těší se na debatu s účastníky. Taky během dne bude mít interaktivní přednášku o své metodě časosběru.“

Pro experty i pro děti

Akce by mohla zaujmout lidi z oboru i širokou veřejnost. Pro nejmladší bude nachystaná interaktivní audiohra Sluchátko. „Děti od 8 do 14 let dostanou různé úkoly v terénu a zažijí si kvalitní zvuk. Dospělí zároveň budou moci nechat děti pod dohledem profesionálky a užít si kulturu,“ dává tip Lammelová. 

Součástí festivalu bude od 27.srpna do 2. září Vachek in memoriam, vzpomínka na Karla Vachka. Ten byl nejenom filmařem, učitelem a milovníkem vážné hudby, ale taky malířem. DOKU Zahrady na něj proto zavzpomínají vystavením vybraných obrazů z jeho díla, a to přímo ve výloze Galerie de Lara na Smetanově náměstí.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související