Herečka Uršula Kluková: Na věcech, co nejsou v životě důležité, bychom neměli tolik trvat

30. prosinec 2020

Herečka Uršula Kluková je obsazována především do rolí, kde může předvést svůj komediální talent i charakteristický smích. V pořadu Xaver a host mimo jiné prozradila recept na ideální silvestrovské pohoštění.

Uršula Kluková trávila několik posledních měsíců v rodném Broumově. „Beru to tak, že jak tato situace přišla, tak také odejde. Ale myslím si, že nám chybí pokora, a to vůbec k tomu, co děláme, jak se chováme a jak žijeme. Na drobnostech a věcech, co nejsou v životě tolik důležité, bychom neměli tolik trvat,“ domnívá se herečka.

Kvůli natáčení seriálu Doktoři z Počátků ukončila Uršula Kluková angažmá ve všech divadlech. Ovšem nyní ji můžeme opět na jevišti vidět, a to v Divadle Pavla Trávníčka i v představení Dívčí válka Divadla Františka Ringo Čecha. „Celkově jsem u Ringa hrála dvacet let, ale dvakrát mě vyhodil. Už jsem zřejmě moc otravovala a bylo to se mnou k nevydržení, po roce mě ale vždy zase přizval,“ směje se.

Návod na Silvestrovský hrnec

Na bujaré oslavy posledního dne roku si Uršula Kluková příliš nepotrpí. „Od té doby, co se venku začaly odpalovat rachejtle, Silvestra neslavím. Protože žiju se psem a kočkou, chodím spát už v devět hodin a o půlnoci, kdy nás pak hluk probouzí, začínám s chlácholením. Kolem půl druhé ráno pak zapínám televizi a dívám se na Menšíka a staré Silvestry,“ popisuje.

Přestože herečka sama Silvestra slavit nebude, dala Xaverovi i všem posluchačům tip na pohoštění, které nazvala Silvestrovský hrnec: „Je potřeba koupit vepřovou hlavu a nějaké klobásky, čabajky nebo kus hovězího. Velký hrnec se naplní studenou vodou a vloží se do něj vepřová hlava a posléze i ostatní maso a přidá se sůl a divoké koření. Vařit se to musí dlouho a pomalu, klidně i pět, šest hodin. Postupně se pak přidávají klobásky a čabajky, které se nesmí rozvařit.“ K masu, které si hosté mohou ukrajovat dle svého, herečka doporučuje hořčici, křen a pečivo. Na ráno po večírku navíc zbyde silný vývar.

Za výbornou kuchařku se Uršula Kluková považovala v době, kdy byla vdaná. „Tehdy jsem měla dokonce představu, že bych si otevřela domácí restauraci, kde bych na objednávku vařila pro lidi. Dnes ale neumím uvařit vůbec nic, jsem nešikovná a levá jak šavle,“ směje se. „K vaření už nepřistupuji s láskou, a když něco děláte bez lásky, tak to většinou za nic nestojí.“

Zajímá vás, proč Uršula Kluková nikdy nedává špičaté dárky a proč obdivuje Věru Křesadlovou jako kuchařku? Poslechněte si záznam celého pořadu.

Spustit audio