Historie a lidové tradice zábavně a s energií. K čemu je dnes dobrý folklór?

15. duben 2016

Dnešní doba sice působí jako počítačová a poměrně hektická, ale své místo v ní pořád má i folklór. Na území východních Čech působí celá řada takových souborů. Třeba taky Folklórní soubor Lipka Pardubice.

„Má 15 členů. Snažíme se všechny zapojovat do tvůrčí i jiné práce. Nechci si brát nějaké zásluhy, které mi nepatří. Jsem autorem hudebních úprav i organizační vedoucí, ale všechno se různě dělí mezi členy," říká primáš Lipky Michal Doubek.

On sám působí ve folklóru jako houslista, jinak hraje jako violista v Komorní filharmonii Pardubice.

Venku mezi lidmi

Právě tak často vypadají vystoupení folklórních souborů. „Určitě zprostředkovávají historii, lidové tradice široké mase lidí. Třeba taková Pernštýnská noc v Pardubicích, což je jedna z nejnavštěvovanějších akcí v historickém centru Pardubic. Najdeme tam spoustu pódií, spoustu lidí, kteří běžně na folklór nechodí. Takovou funkci bych viděl jako hlavní."

Hraní venku má ale podle Doubka i svá úskalí: „Hlavně v zimě se každý nástroj rozlaďuje jiným směrem. Lidé nás mohou potkat v ulicích, třeba na různých obchůzkách. Účastníme se i dalších akcí, třeba rozsvěcení vánočního stromu na Pernštýnském náměstí."

Dějiny samotného souboru

Lipka byla jako soubor založená v roce 2007, ale svou činností navazuje na bohatý odkaz Souboru písní a tanců Lipka s kořeny až v 80. letech 20. století. Dnešní Lipka aktuálně jedná třeba o vystoupení na festivalu v Maďarsku.

autor: MAL
Spustit audio