Hladinu rybníka Rosnička budou čistit plováky s rostlinami

18. duben 2019 09:40

Svitavy spustí na hladinu rybníka Rosnička plovoucí ostrovy. Měly by podpořit zlepšení kvality vody v nádrži, hlavně zabránit přemnožení sínic v letních měsících. První plovák s vegetací je připravený u břehu, další tam nechá radnice nainstalovat v květnu.

Rosnička byla v minulosti ideálním místem ke koupání, dnes to neplatí. V posledních letech jsou tam už na začátku léta přemnožené sinice a hygienici vstup do vody nedoporučují.

Jedním z opatření, jak situaci řešit, je umístit na hladinu rybníka plováky s vegetací. Ostrůvky vytvoří příznivé podmínky pro rozvoj mikroorganizmů nezbytných pro přirozené čištění vody, vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí Marek Antoš. „Ty ostrůvky jsou zhruba 2x2 metry a budou dávány do takových formací, aby vytvořily větší plochu. V letošním roce počítáme, že jich nainstalujeme 20-30 kusů.“

Útočiště pro ptáky

Ostrůvky by mohly zlepšit i podmínky pro hnízdění ptáků na Rosničce, tvrdí svitavský ornitolog Milan Janoušek. „Zejména proto, že někteří z vodních ptáků mohou tyto nově vytvořené ostrůvky využívat k hnízdění, ale i k odpočinku na své migraci. V případě rybníku Rosnička by se mohlo jednat například o některé druhy, které již v současné době v České republice pomalu nehnízdí, například některá z čírek, kopřivky obecné, nejpravděpodobnější variantou je hnízdění divokých kachen.“

V rybníku Rosnička na Svitavsku hromadně uhynulo 9 tun ryb

Kyjský rybník

Candáty, sumce, úhoře i amury můžete vidět ve svitavském rybníce Rosnička. Dnes ovšem ne na udicích rybářů, ale uhynulé na hladině vodní nádrže, nebo v kontejnerech připravených k odvozu do kafilerie. Ryby v tomto rybníce hromadně hynou.

Jeden plovák osázený rostlinami vyjde zhruba na 10 tisíc korun. Město chce do projektu zapojit i obyvatele Svitav, řekl mluvčí radnice Jiří Johanides. „Chtěli bychom umožnit obyvatelům města zapojit se do tohoto ozdravného procesu formou zakoupení plovoucích ostrůvků. Forma této podpory nebude bohužel tak adresná, jak tomu bylo při pořízení dřevin při vzniku Parku Patriotů, kde každý z přispěvatelů může sledovat vývoj svého stromu či skupiny keřů.“

Životnost plovoucího ostrůvku je pět let. V průběhu tohoto období se jeho váha zvýší a mohl by se ponořit pod hladinu. Ještě než k tomu dojde, bude ostrůvek vytažen ke břehu rybníka, vegetační patro z plováků pracovníci odstraní a rostliny zde nechají u břehu pro podpoření pobřežní vegetace.

Umístění plováků s rostlinami není jediným opatřením ke zlepšení vody v rybníce. Město připravuje i další, například provzdušňování nebo nasazení probiotických bakterií.

Do opatření na zlepšení vody v Rosničce, včetně výroby plováků s vegetací, dá letos radnice 2,5 milionu korun.

Spustit audio

Související