Hladiny řek klesají, Labe v Přelouči je na minimu

14. červenec 2015

Vodáci si zatím letošní sezónu moc neužívají. Dlouhotrvající sucho totiž způsobilo pokles hladin na většině vodních toků, a to i v Pardubickém kraji. Obavy o množství podzemní vody začínají mít i vodohospodáři.

V posledních dnech občas prší, ani to ale situaci příliš nezlepšilo, maximálně někde pokles jen dočasně zastavilo. Zásoby vody ve sněhu byly v uplynulé zimě výrazně podprůměrné a dosahovaly cca 5 - 20 % z maximálních hodnot v zimě 2005 - 2006. Také měsíce duben a červen byly srážkově extrémně chudé, takže ani větší minulý i tento týden neměly na stav toků téměř vliv.

Čtěte také

Kvalita vody je dobrá

Kvalita vody na většině nádrží ve správě státního podniku Povodí Labe je v současné době velmi dobrá až dobrá. Ale kdyby suché období trvalo, nelze vyloučit, že může dojít k omezení rekreačního využití nádrží.

Vodnost toků v ČR

Vodnost toků. Lévá část symbolu ukazuje vodnost toků, která byla stanovena na základě srovnání aktuálního průměrného průtoku za posledních 24 hodin s dlouhodobými celoročními statistikami (M-denní vody). Pravá část zohledňuje pouze statistiku pozorovaných průtoků ke stejnému kalendářnímu dni. (Zdroj: ČHMÚ)


Historické minimum
Labe je na historickém minimu například v Přelouči. Tamní měřící stanice hlásí 33% dlouhodobého měsíčního průtoku. Vodní stav je 26 cm a průtok 10 m3/s. To je v tomto období nejméně za celou dobu měření (od roku 1970).

Zajišťování odběrů pitné vody z hlediska množství vody není v současné době na žádném z vodním díle ohrožené, v případě nepříznivého vývoje hydrologické situace k němu však může v dalším období dojít. V případě výraznějšího poklesu přítoků také vyloučit lokální zhoršení jakosti vody, které by mohlo zhoršit úpravu vody nebo také postihnout rekreační využití vodních ploch.

Šetřete vodou

Vzhledem k významnému a trvalému poklesu průtoků na většině vodních toků podalo Povodí Labe výzvu k omezení nebo zákazu odběru povrchových vod. Jestli se počasí nezmění, bude mít sucho vliv i na zemědělství, vodní dopravu nebo i na zásobování s vodou.

Stav vody v některých řekách je na historckém minimu

Pravděpodobnost překročení. Symboly ukazují porovnání současného průměrného průtoku za posledních 24 hodin se všemi pozorovanými denními průtoky v daný den roku za období pozorování. Procenta udávají, kolik historických pozorování je větších než aktuální průtok. (Zdroj: ČHMÚ)

Čtěte také

autoři: pta , ba
Spustit audio