Hlavolam je lék. Zklidní psychiku, procvičí prsty i trpělivost

17. červenec 2017

Nemám na to buňky ani čas. Možná i vy tohle říkáte, když vám někdo nabídne nějakou logickou hru či hlavolam.

Odmítnout vyzkoušet hlavolam by byla chyba. Je to totiž výborný relax, který doporučují psychologové na ztrápenou psychiku.

„Fígl je v tom, že se soustředíte jen na to, jak vyřešit hlavolam, nikoliv na starosti, které vás trápí. Logické myšlení se dá také vypěstovat. Skládání Rubikovy kostky, to je něco jako odpočinek v přírodě,“ usmívá se Jaroslav Flejberk.

Podle jeho zkušeností jsou ženy a dívky mnohem trpělivější. Muži chtějí rychlý výsledek.

Rubikova kostka působí na psychiku podobně jako pobyt v přírodě

Složit Rubikovu kostku poslepu? I to se dá natrénovat. Potřebujete k tomu hodně trpělivosti, šikovné ruce a pořádného pamatováka. Ale ani ve škole nezačínáte v matematice rovnou s integrály.

Hlavolamy se dělí podle obtížnosti. Začátečníci řeší ty nejjednodušší a postupně se zlepšují. A platí to nejen pro děti, které se tak učí soustředit, ale i pro lidi v důchodovém věku. Procvičí si mozek i jemnou motoriku.

„Dokonce uvažujeme, že uděláme na Czech open kategorii ve skládání hlavolamů od šedesáti let. Zájem těchto lidí je velký,“ říká jeden z organizátorů festivalu šachu a her, který se právě koná v pardubické areně, Jaroslav Flejberk.

Naučte děti znovu se soustředit

Neexistuje nikdo, kdo vezme hlavolam a okamžitě ho vyřeší. Ale když se se svými dětmi budete logickým hrám věnovat už od útlého dětství, pomůžete jim rozvíjet logické myšlení a zároveň je učíte trpělivosti. A právě ta dnešním dětem velmi chybí.

Jaroslav Flejberk

Podle matematika Jaroslava Flejberka se nedokážou soustředit ani na řešení složitějšího matematického příkladu. Může za to hektická doba počítačová. Když dítě něco nebaví, okamžitě klikne na něco jiného a neřeší to, co by ho stálo větší úsilí.

Kde hledat inspiraci

Zajděte na Czech open 2017 do pardubické areny. O víkendu 22. a 23. července se chystá soutěž v rychloskládání Rubikovy kostky. „Bude to takové středoevropské mistrovství. Nedávno na mistrovství světa pokořili rekord pěti sekund, tak uvidíme, jestli se najde někdo, kdo dobu složení ještě zkrátí,“ říká Jaroslav Flejberk.

Nebo se zajeďte se podívat do Hrochova Týnce. Je tam hřiště v přírodě, kde se dají hrát šachy, go, člověče nezlob se, dáma a další hry. Najdete ho v zámeckém parku.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.