Hledač studánek a pramenů jezdí na kole

22. srpen 2014

Jmenuje se Petr Vomáčka a jeho koníčkem je objevování studánek a skutečných pramenů řek. Jako praktický dopravní prostředek při hledání využívá kolo.

„Jsem hledač amatér,“ říká Petr Vomáčka. Nejčastěji hledá studánky. Poté informace o nich a fotografie posílá na portál www.estudanky.cz. Nejvíc je mu líto studánek, které zpustly kvůli lidské nevšímavosti. „Pro mnohé obce by při tom mohla být upravená studánka dobrým turistickým lákadlem,“ podotýká hledač studánek.

Jméno pro studánku

Velkým oříškem také je pojmenování znovuobjevené studánky. Pokud Petr Vomáčka nenajde informace u domorodců nebo v historických pramenech, nezbývá, než prozkoumat okolí. Studánka pak dostane název třeba podle kopce, pod kterým je.

Petr Vomáčka nehledá jen studánky a kameny. Rád pátrá i po menších kamenných památkách. Zajímají ho i hraniční kameny. A tip pana Petra na zajímavý výlet? Třeba k malebné studánce? Moc pěkná studánka je třeba v lanškrounském polesí. S kamenným portálem s panenkou Marií. Nachází se mezi Skuhrovem a Horním Houžovcem vpravo od silnice směrem ze Skuhrova.

autor: nov
Spustit audio