Hlinsko povolí přiškrcenou otevírací dobu nočních podniků

17. září 2018

Restaurace v Hlinsku budou moct být otevřené o hodinu déle. Ale jen některé dny. Od jara provozní dobu reguluje vyhláška. Hlinečtí zastupitelé ale odhlasovali novou verzi, která původní podmínky mění.

Mění se pasáž vyhlášky, která upravuje provozní dobu restaurací v pátek, sobotu a den před svátkem. Podle původní verze museli majitelé zavřít nejpozději ve tři hodiny ráno. Teď se limit o hodinu posune, podniky budou moct být otevřené do čtyř hodin.

Zároveň se ale pro tyto dny mění i začátek provozní doby, místo od půl šesté můžou být restaurace a bary otevřené nejdříve od sedmi ráno. Připomeňme, že vyhlášku radnice prosadila hlavně kvůli tomu, aby přerušila nonstop provoz podniků. Zdůvodnila to tak, že se snaží ochránit právo obyvatel města na klid a odpočinek.

Zrušte vyhlášku

Nařízení provázely dost rozdílné reakce. Proti regulaci provozní doby byla část obyvatel města a také majitelé nonstopů. Podle nich takový zásah omezuje podnikání, ale i samotné zákazníky. Požadovali proto úplné zrušení vyhlášky. Vedení Hlinska ale ustoupit nechtělo, nová verze vyhlášky je mírnější jen v tom, že prodlužuje provozní dobu hlavně o víkendech. Pro návrh zvedla ruku většina hlineckých zastupitelů.

Nové podmínky začnou platit už na konci měsíce. Existují ale výjimky. Pravidla neplatí třeba pro silvestrovské oslavy, další výjimka jsou hotely nebo penziony, které stanovenou provozní dobu dodržovat nemusí, ale platí to jen v případě, pokud se obsluha stará o ubytované hosty.

Spustit audio

Související