Holice obešla fáma. Uprchlíci se tam nechystají

16. březen 2016

Blesková petice a bouře nevole. Obyvatelé Holic protestovali proti tomu, že do jejich města údajně míří azylanti. Pravda to podle všeho nebyla.

„Zastupitelstvo i mě to překvapilo. Samozřejmě mělo jít o výstavbu sociálních bytů v první řadě pro občany našeho města. Určitě nemáme v úmyslu instalovat do Holic nějaké azylanty. Na Hradecké ulici 59 máme bytový dům v havarijním stavu. Odtamtud bychom potřebovali sedm partají někam přestěhovat, aby se tento dům mohl zbourat, protože není ani rekonstruovatelný. Bohužel jsme to asi špatně nazvali ubytovnou. Občané pocítili nejistotu a velice rychle vznikla tato petice,“ myslí si holický starosta Ladislav Effenberk.

Petici podepsalo během dvou dnů 150 lidí z místních částí Podlesí a Kamenec.

Opravy sportovní haly i sokolovny

V posledních dnech se zastupitelé Holic taky zabývali výsledky hospodaření města za minulý rok a výdaji na ten letošní. „Závěrečný účet města, který zastupitelstvo projednalo, vypadá velice dobře. Vždy je dobré, když jsou v rozpočtu příjmy odhadnuté správně. Nám se to v roce 2015 podařilo. Výdaje byly nižší, hlavně v kapitálové části. Všechno se nestihlo. Něco v přípravě narazilo na určité problémy. To jsme přesunuli do letošního roku.“

Podle Effenberka se chystá třeba modernizace sportovní haly. „Jde o rekonstrukci stávajících šaten a sociálního zařízení plus nový podhled do vlastního hracího sálu včetně světel. Zastupitelstvo se kvůli tomu sešlo už v lednu na mimořádném zasedání. Schválilo podání žádosti o dotaci. Šatny a sociální zařízení jsou původní z roku 1980. Když se kolem roku 2000 přistavovalo hlediště, dělala se nová palubovka, tak se toto vybavení nepředělávalo.“

Starosta Holic Ladislav Effenberk

V Holicích taky plánují opravu tělocvičny Sokola. „Do provozu byla uvedená v roce 1913. Je to jedna z mála historických staveb využívaná v Holicích pro sport. Bohužel se teď tedy na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy sešly dvě žádosti z Holic.“ Kromě toho místní uvažují o novém muzeu cyklistiky a motokrosu.

Práce je…

Nezaměstnanost se ve městě prý tradičně drží někde pod pěti procenty. „Pracovní možnosti v Holicích samozřejmě jsou. Dřív to bylo ševcovské město, dnes zůstali asi jenom tři opraváři obuvi. Ale funguje elektrotechnický průmysl a výroba obráběcích strojů,“ říká starosta Effenberk.

autor: MAL
Spustit audio