Horečky, febrilní křeče, opařeniny. Záchranáři radí, jak dítěti pomoci, a nepodchladit ho

23. prosinec 2022

O Vánocích hlásí záchranáři zvýšený počet telefonátů, které se týkají ohrožení dětí. Podle mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Aleny Kisialy volají teď nejčastěji rodiče záchranku kvůli velmi vysokým horečkám u dětí. Důsledkem takové horečky mohou být febrilní křeče. Dalším velmi častým případem je opaření dětí, zapříčiněné nepozorností během vánočních návštěv.

„Samotná horečka není nemoc, ale obranná reakce organismu na nemoc. Proto je dobré ho nechat pracovat, a do 38 stupňů Celsia nepodávat žádné léky snižující teplotu. Teprve, když teplota stoupne nad 38 stupňů, uvažujeme o podávání léků,“ radí mluvčí záchranky.

A co říká zkušená operátorka na balení dětí do studeného prostěradla?

„Neradila bych balit celé tělíčko. Fajn jsou lokální obklady na čelo, na ruce nebo dítě osprchujte krátce vlažnou vodou, nikoliv ledovou. I u dospělých to perfektně zabírá, organismus se ochladí. A pokud je teplota vysoká, podávejte léky na snížení horečky. Pokud stoupá nad 40 stupňů, a snižovat se horečku nedaří, volejte pediatra. Lékař dnes díky elektronickému systému může zaslat cílené recepty přímo na telefon.

Dítě v křečích: Volejte 155

Podle Aleny Kisialy se v Pardubickém kraji v těchto dnech zvyšuje počet respiračních onemocnění, která se projevují kašlem, rýmou a vysokými horečkami. „Pokud máte nemocné dítě, aspoň dva, tři dny bojujte bez léků, ať zafunguje imunitní systém. Podávejte také dostatek tekutin, i minerálky, protože při horečkách dochází ke ztrátě minerálů, dále vlažné nápoje, nikoliv horké. Dítě nebalte, spíše přikryjte lehkou přikrývkou.“

Může se stát, že u dítěte dojde k febrilním křečím. „Ty vznikají kvůli vysoké horečce, ale setkali jsme se i s teplotou nad 37 stupňů, kdy křeče nastaly. Vypadá to velmi hrozivě, záškuby horních, dolních končetin, křeče celého tělíčka, může dojít ke ztrátě vědomí. V tomto případě volejte hned linku 155. Operátor vám řekne, co máte dělat a pošle záchranáře na místo,“ doporučuje Alena Kisiala.

Hlídá celá rodina? Na to nespoléhejte

V období vánočních svátků a rodinných návštěv dejte velký pozor na opařeniny a popáleniny. Pozor na krbová kamna, je důležité je dobře zabezpečit, pokud se k vám chystá na návštěvu rodina s malými dětmi. Rychlovarná konvice se může stát také zdrojem neštěstí.

„Děti jsou malé, tedy pod úrovní linky nebo stolu, takže horká tekutina po dítěti steče, popáleniny bývají rozměrné. Pokud se to stane, okamžitě mu sundejte oděv a chlaďte. Ale rozhodně nestrkejte dítě pod ledovou sprchu. Došlo by k podchlazení organismu, což by bylo ještě horší, než samotné opaření. Snažte se chladit lokálně opařeninu. Chlaďte problematická místa, jako jsou krk, obličej, hrudník, potom nechte dítě odpočinout, přiložte si ho k sobě a zahřejte ho.“

Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Alena Kisiala varuje, že nesmí dojít k podchlazení. A samozřejmě na prvním místě zavolejte linku 155. Pokud se to stane dospělému, sundejte mu šperky. Za chvíli dojde k otoku a už je nesundáte.

Jak dostat uvízlé sousto z krku? Jak naložit s opilcem? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související