Hospodský kvíz vedle šachů, her a křížovek. Na Czech Open bude poprvé

11. červenec 2018

Známý festival do Pardubic po roce vrací chytré hlavy i hračičky. Rozsahem bude 29. ročník podobný těm předchozím. Organizátoři očekávají kolem čtyř tisíc účastníků z asi padesáti zemí světa. Festival trvá od 12. do 29. července.

Nejsilněji jsou obsazené turnaje v šachu. V hlavním velmistrovském turnaji se představí spousta mladých i velmi mladých šachistů. „Nejlepším z nich je třináctiletý Ind Praggnanandhaa, který už v Pardubicích hrál v loňském roce. Očekáváme, že bude bojovat o jednu z předních pozic. Nejvýše nasazeným je Jorden van Foreest z Nizozemska, zároveň pátý hráč na světě do dvaceti let,“ říká ředitel festivalu Jan Mazuch.

Druhý nejmladší šachový velmistr všech dob Rameshbabu Praggnanandhaa po návratu ze šachového turnaje do Indie (červen 2018)

Z Čechů je nejvýše nasazeným hráčem Jiří Štoček na šestém místě. Představí se taky sedmnáctiletý mezinárodní velmistr Nguyen Thai Dai Van. „Přenosy z partií nabídneme na internetových stránkách festivalu. Připravené jsou i týmové turnaje, bude se hrát bleskový šach anebo maraton na 24 hodin. V něm se utká řádově 100 hráčů každý s každým. Postupně se posouvají po stolech a hrají s krátkými přestávkami celý den.“

Novinky i stálice

Letos je podle Mazucha silně obsazený i turnaj v čínské deskové hře go. Do Pardubic přijede několik hráčů s vysokým hodnocením odpovídajícím šachovým velmistrům. Taky se chystají bridžové turnaje, scrabble, piškvorky neboli gomoku, dáma anebo mankala. Ta je velmi oblíbená v Kazachstánu a Kyrgyzstánu.

Scrabble

K Czech Open tradičně patří křížovkářské soutěže. „Ve středu 25. července bude soutěž otevřená všem od 14 do 20 hodin v hokejové hale. Dostanete křížovku a o vítězi rozhoduje lepší čas. Taky tam budou soutěže v sudoku a docela dost účastníků luští i kakuro, což je trochu složitější hlavolam.“

Nově se do festivalu řadí Hospodský kvíz. „To je hra, která se třeba v Anglii provozuje asi 40 let. V posledních letech se objevila i v Česku. Družstva mají až osm hráčů a v kvízu jsou určité bloky otázek bez možností z různých oblastí života. Lidé sami musí aktivně vytvořit odpověď. Je dobré mít tým složený z různých typů hráčů i třeba podle zájmů. V Pardubicích bude první mistrovství republiky,“ doplňuje Jan Mazuch.

autor: Jakub Malý
Spustit audio