Hrad Rychmburk navštívilo za první sezonu 9000 lidí

13. listopad 2021

Hrad Rychmburk v Předhradí na Chrudimsku, který se letos v květnu poprvé otevřel turistům, navštívilo za první sezonu kolem 9000 lidí. Podle náměstka hejtmana Romana Línka (Koalice pro Pardubický kraj) je to pro začátek velký úspěch, zvlášť když přístupná byla jen část objektu s poměrně skromnou expozicí.

Otevřeno bylo od 22. května, v říjnu jen o víkendech. „Jsme na začátku, kdy musíme především investovat do zařízení, marketingu a podobně. Letos to bylo zatím 2,7 milionu na investicích a dva miliony nás stály provozní náklady. Do konce roku předpokládáme ještě práce za zhruba 1,5 milionu korun na různých opravách, údržbě zeleně a podobně,“ uvedl Línek.

Gotický hrad Rychmburk, který nechal okolo roku 1325 vystavět Tas z Rychmburka, stojí na ostrohu mezi říčkou Krounkou a jejím levým přítokem nedaleko Skutče

V prvním roce bylo vstupné spíše symbolické, nejvyšší za 60 korun. Na vstupenkách, suvenýrech a pronájmech hrad vydělal téměř půl milionu korun. Ve zpřístupněných prostorách jsou instalované panely s informacemi o historii a majitelích hradu, k vidění jsou reprodukce dobových listin, map a fotografií.

Úspěšná kavárna

Návštěvníci mohou navštívit kapli, koncertní sál, věž a sklepení. Z bývalé prádelny vznikla pokladna, z vedlejší sušárny prádla dětský koutek. Podle kastelána Petra Tejkla měla velký úspěch kavárna v Hradní spižírně. „Trochu jsem jim záviděl, že měli možná větší návštěvnost než hrad. Pokusíme se dohodnout s nájemcem, aby příští rok pokračovali,“ řekl.

Nádvoří hradu Rychmburk

Hrad Rychmburk

Rychmburk byl postaven nejspíše začátkem 13. století, jako majitel byl tehdy uváděn Tas z Pardubic a Staré. V následujících staletích prošel úpravami v pozdně gotickém a renesančním slohu. Tvoří ho trojkřídlá dvoupatrová budova s valbovou střechou, která společně s přízemní částí tvoří menší nádvoří. Dominantou hradu je 30 metrů vysoká věž, krytá kuželovitou střechou. Od roku 1952 prostory sloužily potřebám domova pro seniory, později pro chronicky duševně nemocné.

Časem by mohla vzniknout expozice věnovaná zejména středověké architektuře, hlavním magnetem by byl originál oltáře svaté Kateřiny z kostela svaté Kateřiny v Chrudimi. Chybět nebude komůrka spojená s pověstí o zazdění Markéty Berkové, připravuje se i výstava o pivovarnictví.

Po celou dobu turistické sezony byl o víkendech zaveden nový vlakový spoj z Pardubic a Chrudimi s názvem Rychmburk. Pro lepší dopravní dostupnost podstoupí nedaleká vlaková stanice Předhradí kompletní rekonstrukci.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související