Hráz přehrady Pastviny bude víc než rok uzavřená. Po opravě bude mít širší silnici

26. květen 2021 08:09

Hráz přehrady Pastviny na Orlickoústecku bude veřejně přístupná už jen pár dní. Od června začne dlouho plánovaná oprava takzvané koruny hráze. Práce potrvají víc než rok.

„Koruna hráze není v dobrém technickém stavu, zatéká do ní srážková voda a způsobuje tam trhliny. Jsou tam porušené hydroizolace. Zároveň komunikace, která je na té hrázi, je poplatná době vzniku, to znamená před více než osmdesáti lety, je poměrně úzká a zábradlí nevyhovuje dnešním normám,“ shrnuje hlavní problémy vodního díla ze 30. let minulého století mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Čtěte také

Silnice, která po hrázi vede, navíc není na obou stranách stejně široká. Zatímco z pravého břehu do půlky hráze má skoro 7 metrů, druhá polovina u levého břehu má šířku jen něco málo přes čtyři metry.

„Budou se tam muset dát nové hydroizolace, odvodňovací prvky a pak se tam vybuduje nové přemostění korunových přelivů a nová komunikace, která bude po celé šířce hráze dvouproudová s chodníky na obou stranách,“ upřesňuje mluvčí.

Letecký pohled na pastvinskou přehradu

Hráz uzavřená pro auta i pěší

V létě je přehrada na Divoké Orlici vyhledávaným turistickým cílem. Rekreační funkce přehrady podle Hany Bendové omezená nebude. „Hladina bude mírně snížená, ale tak, že v těch oblastech, kde se lidé věnují rekreaci, se to téměř nepozná. Co bude ovlivněno výrazně, tak to bude provoz v okolí vlastní hráze, protože ta komunikace bude po celou dobu uzavřená a to jak pro automobilisty, tak pro cyklisty a pěší.“

Nejbližší most je v horní části přehrady v samotné obci Pastviny. I když bude koruna hráze rozebraná, bude vodní dílo dál plnit svou funkci i v případě povodní. „Vlastní vodohospodářská funkce přehrady tím vůbec nebude ovlivněná, protože hráz tam bude stát, spodní výpusti budou fungovat, korunový přeliv v případě povodně tam také bude fungovat,“ dodává mluvčí Hana Bendová. Podle Povodí Labe budou práce stát skoro 60 milionů korun bez DPH. Část nákladů pokryje dotace od ministerstva zemědělství. Státní podnik předpokládá, že práce potrvají do listopadu 2022.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související