Rozebrat a složit. Hráz přehrady Pastviny bude dva roky nepřístupná

23. prosinec 2019 12:05

Povodí Labe plánuje kompletně opravit korunu hráze přehrady Pastviny na Orlickoústecku. Práce za několik desítek milionů korun by měly začít příští rok v létě a potrvají až do roku 2022. Proč je potřeba hráz z 30. let minulého století opravit a co to bude znamenat pro veřejnost?

Podle mluvčí Povodí Labe Hany Bendové do koruny hráze zatéká srážková voda, která způsobuje trhliny, narušené jsou i hydroizolace. Silnice, která po hrázi vede, vznikla více než před 80 lety, takže je poměrně úzká a ani zábradlí nevyhovuje dnešním normám.

Čtěte také

Koruna hráze (část nad přelivy – pozn. red.) se bude muset celá rozebrat, dostane nové hydroizolace, odvodňovací prvky a následně se vybuduje nové přemostění korunových přelivů. Vznikne také nová silnice, která bude v celé šířce hráze dvouproudová a s chodníky na obou stranách.

Jak řekla Hana Bendová, vodohospodářská funkce přehrady by stavebními pracemi neměla být ovlivněná, všechny funkční prvky (spodní výpusti, korunový přeliv) budou totiž v provozu.

Nehrozí ani to, že by se kvůli rekonstrukci musela hladina dramaticky snižovat. Výrazně ale bude ovlivněn provoz v okolí hráze, protože silnice, která po ní vede, bude po celou dobu prací uzavřená. Auta, cyklisté, ani pěší přes hráz neprojdou dva roky.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související