Hrochův Týnec: Florián ochraňuje, Floriánová velí

23. říjen 2015

Hasiči v Hrochově Týnci s láskou pečují o svůj historický prapor z roku 1880 s vyobrazením svatého Floriána, patrona všech hasičů. Mají navíc ale i svoji patronku - starostku sboru Pavlu Floriánovou.

Hasiči v Hrochově Týnci opatrují svoji zakládací listinu s datem 6. ledna 1879. Hned o rok později sbor nechal zhotovit svůj prapor. Ten nedávno prošel zásadní renovací. Oprava praporu stála víc než sto tisíc korun, a tak na ni přispěly i okolní sbory dobrovolných hasičů. Hlavním motivem praporu, který má velkou historickou hodnotu, je obraz svatého Floriána, patrona hasičů i dalších profesí, které mají co do činění s ohněm.

Svatý Florián, který zemřel mučednickou smrtí před více než 1700 lety, bývá nejčastěji zobrazován jako římský důstojník s přilbou, mečem a korouhví. Vylévá z vědra vodu na hořící dům nebo někdy drží také hořící chrám. Řád sv. Floriána je jedním z nejvyšších vyznamenání a uděluje se hasičům za mimořádné výsledky.

Voda nebo oheň?

Hrochův Týnec a jeho místní části leží na soutoku řeky Novohradky a potoku Ležáku, a tak jsou už místní hasiči na velkou vodu připravení. K poslední velké povodni došlo v červnu 2013. Tehdy se rozvodnila nejen Novohradka, ale hlavně Ležák, který zalil velkou část náměstí a několik domů. Paradoxně i místní hasičskou zbrojnici.

Prapor SDH Hrochův Týnec z roku 1880

„Tu uklízíme vždycky jako poslední, nejdůležitější je, abychom pomohli lidem. Před dvěma lety tedy jsme domy tady na náměstí objížděli na raftu,“ vysvětluje hasič Jiří Košina. S velkou vodou a povodňovými zásahy má své zkušenosti. Proto je rád, že se teď, samozřejmě nejen hasičům, blýská na lepší časy. Město totiž buduje systém protipovodňových zábran.

Zásahová jednotka SDH Hrochův Týnec spadá do kategorie JPO III/1, což znamená, že zabezpečuje výjezd techniky a družstva čtyř členů do deseti minut od vyhlášení požárního poplachu. Aktivních členů, kteří splňují nutné požadavky, tedy zdravotní a odbornou způsobilost, je v jednotce celkem dvanáct. Využívají dvě cisternová auta a přepravní automobil s požární stříkačkou.


SDH Hrochův Týnec
Počet obyvatel obce: 2035
Počet členů: 75 (29 mužů, 15 žen, 31 dětí)
Rok založení SDH: 1879
Kategorie jednotky požární ochrany JPO: III/1

Sbor dobrovolných hasičů v Hrochově Týnci vede žena, Pavla Floriánová. Pomyslně žezlo převzala po svém otci, dlouholetém členu a starostovi SDH Bohuslavu Kyšperkovi. „Jméno Floriánová jsem vyvdala, ale i tak jsem vzhledem k rodinné tradici byla k hasičině vždy vedená. Hasiči jsou i moji bratři,“ vysvětluje Pavla Floriánová a směje se: „S autoritou, myslím, nemám problém, vždyť jsem učitelka!“

Rok 2015 k průměrným nepatří

V letošním roce výjezdová jednotka SDH zasahovala u více jak dvou desítek mimořádných událostí, a to jak dopravních nehod či požárů. Velitel jednotky Ladislav Dufek to přibližuje:

„Nejnáročnějším letošním požárem byl požár střechy rodinného domu a přilehlého stavení v obci Vinary. Na jeho likvidaci se podílelo osm jednotek. Ta naše se starala o nejen o hašení, ale také evakuaci zvířat. Rozebírali jsme konstrukci střechy a stropní podhledy a zároveň jsme pomáhali záchranné službě při transportu obyvatelky z vedlejšího domu. Největším požárem, kdy škoda přesáhla částku 1,2 milionu korun, byl požár seníku v Jenišovicích. U něho spolu s námi zasahovalo dalších deset jednotek. U požárů, které jsme hasili, se podařilo uchránit majetek v hodnotě sedmi milionů korun.“

Jeden z historických zásahů SDH Hrochův Týnec.jpg

Zbrojnice v novém

Od loňského roku má SDH v Hrochově Týnci nově rekonstruovanou zbrojnici a klubovnu. V nedávné době sem přibylo i nové vybavení, jako je například dýchací technika a také zdravotnické pomůcky, třeba set na popáleniny nebo resuscitační přístroj. Hasiči absolvovali také celou řadu cvičení společně se zdravotníky záchranné služby, letos se například účastnili třídenní akce Rescue Marathon.

Hasiči z Hrochova Týnce mají dvě sportovní družstva, která klubovnu letos vybavila dalšími poháry. Ženy získaly první místo na ligové soutěži ve Slatiňanech a největším úspěchem mužů bylo stříbro na ligových nočních závodech v Rosicích. Týnečtí hasiči pořádají závody, například říjnový Memoriál Bohuslava Kyšperky, ale starají se také o společenské akce, pořádají hasičské plesy, zábavy, zabíjačky a také oblíbenou soutěž o nejlepší kotlíkový guláš.

Dobrovolné hasiče z Hrochova Týnce můžete až do pátku 30. října 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI TYNEC na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.