Hudebník Michal Prokop: Píseň Kolej Yesterday byla jedním z klíčových momentů mé kariéry

29. prosinec 2020

Jeden z nejvýraznějších českých rockových zpěváků a lídr skupiny Framus Five Michal Prokop vstoupil po roce 1989 do politiky. Ve veřejných funkcích setrval několik let, hudby se však nakonec nedokázal vzdát.

Počátky muzikantské kariéry Michala Prokopa se datují už doby jeho studia na střední škole. Jeho skupina se orientovala na blues a soul, později se ale začala přiklánět k pop music. Změnu žánru považuje hudebník dodnes za velkou chybu a napravit se mu jí povedlo až o několik let později, mimo jiné písní Kolej Yesterday.

„Ta písnička mi změnila život a nastartovala můj první comeback v roce 1983. Na začátku jsem uvažoval, jestli ji vůbec můžu zpívat, protože byla tak civilně zazpívaná Petrem Skoumalem, že jsem si nevěřil, že to budu umět. A samozřejmě jsem netušil, že tohle je ten klíčový moment, kdy se zúročí moje úsilí odejít z popíku ze 70. let,“ říká hudebník, který nyní vystupuje s Janem Hrubým a Lubošem Andrštem jako akustické trio.

Šestnáctiletá moderátorská praxe

Kromě hudby má Michal Prokop blízko k médiím. Celkem šestnáct let moderoval televizní talkshow Nic ve zlým a později pořad Krásný ztráty, kde s dvojicí hostů rozmlouval o jejich životě. „Diváci si často pamatují díl s Václavem Havlem a Madeleine Albrightovou, ale já rád vzpomínám na Ivanku Devátou a jejího syna Marka Hlavicu, který je výborný bluesový zpěvák, ale veřejnost ho zná spíše jako manažera v oboru marketingu a reklamy. Když tenhle pořad skončil, paní Devátá mi poděkovala, protože se o svém synovi dozvěděla věci, o kterých neměla ponětí,“ vzpomíná.

V dnešní nejenom televizní tvorbě vadí Michalu Prokopovi především malá pestrost hostů. „Ve Ztrátách jsme měli výjimečnou zásadu, že host mohl přijít pouze jednou. Nutilo nás to, abychom neustále nějaké hledali a ano, stávalo se, že jsme měli hosta, který pro mě něco znamenal a pak se vydal na cestu, která mi moc nevoněla, ale to je život. Nevadí mi, že lidé mají různé názory, vždyť o tom jsme za komunistů snili, vadí mi, že lidé si nechtějí navzájem naslouchat,“ říká.

Z rockera politikem

Po listopadu 1989 Michal Prokop rozšířil své působení z aktivního muzikanta na aktivního politika. „Díky politice jsem se mohl setkat s lidmi, se kterými bych se normálně nepotkal. Vstoupil jsem do politiky na začátku 90. let, kdy k nám jezdily největší osobnosti ze zahraničí. Měl jsem proto tu čest poslouchat třeba Margaret Thatcherovou,“ říká bývalý politik. „Dnes doufám, že si politika zase získá takové renomé, jako měla v době, kdy jsem do ní vstupoval. Těch prvních pár let po revoluci si lidé politiků vážili.“

Proč se Michal Prokop nemůže pochlubit inženýrským titulem z vysoké školy a jaké dvě věci se mu v roce 2020 podařily? Poslechněte si audiozáznam pořadu Xaver a host.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.