I bez lepku si pochutnáte, říkají autorky nové bezlepkové kuchařky

5. duben 2017

Všechno začalo jedním příspěvkem na sociálních sítích. Byla to stížnost člověka, kterému zjistili alergii na mouku. Postěžoval si na drahé bezlepkové potraviny. S tímto příspěvkem se rozjela lavina dalších, kteří měli podobný problém.

„Slovo dalo slovo a nás v týmu Argumentor napadlo, že bychom mohli lidem začínajícím s bezlepkovou dietou pomoci. Přinést jim nějaký návod, jak postupovat, pokud chtějí upéct dobrý chléb, chutný koláč, nebo třeba sestavit bezlepkové menu. Proto jsme se rozhodli vydat bezlepkovou kuchařku,“ říká Kateřina Knížková.

Možná i vy prožíváte podobný příběh. Lidem s diagnózou celiakie nebo „jen“ alergie na mouku se doslova změní svět. Najednou musí číst složení potravin, velmi důkladně vybírat, ale především zjišťují, že nabídka hotových jídel i pečiva není dostatečná. A upéct si chleba, rohlíky nebo koláče doma? Málokdo si na to bez rady a pomoci troufne.

Autorky bezlepkové kuchařky Kateřina Knížková a Petra Jeníčková

Proto napadlo Kateřinu Knížkovou a celý její tým vydat bezlepkovou kuchařku, která je sestavená z receptů hlasujících na webu. Tyto recepty jsou napsané a nafocené ve zbrusu nové bezlepkové kuchařce, která vyjde letos v květnu. O své kuchařské bezlepkové recepty se podělila v Radioporadně i úspěšná cukrářka Petra Jeníčková. Vyzkoušejte její banánové lívanečky.

Banánové lívanečky

Potřebujeme: jeden velký zralý banán, dvě domácí vajíčka, dvě polévkové lžíce rýžových vloček, na ozdobu pak banán nakrájený na kolečka, rozpuštěnou čokoládu a mandle.

Postup: Všechny suroviny na těsto rozmixujeme tyčovým mixérem. Lívanečky smažíme na pánvi jen lehce potřené olejem. Pozor, lívanečky se rychle připalují! Pak už jen zdobíme upečené lívanečky banány, čokoládou a mandlemi. V podstatě je ale to na Vaší fantazii, čím si lívanečky ozdobíte.

Velikonoční tvarohový beránek bez lepku

Tvarohový beránek

Potřebujeme: 200 gramů másla, 200 gramů třtinového cukru, 250 gramů měkkého tvarohu, 50 ml mléka, 4 vejce, 200 gramů bezlepkové mouky DovesFarmsamokypřicí (modrá), 50 gramů polohrubé rýžové mouky, 1 vanilkový cukr, půl sáčku bezlepkového kypřicího prášku, 50 gramů oříšků, rozinek nebo čokolády.

Postup: Oddělte bílky od žloutků. Žloutky spolu s cukrem, vanilkovým cukrem a tvarohem vyšlehejte. Přidejte mléko a rozpuštěné, zchladlé máslo. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do směsi. Obě mouky smíchejte spolu s kypřicím práškem a prosejte je do těsta. Důkladně rozmíchejte, aby v těstě nebyly hrudky. Na závěr vmíchejte oříšky, rozinky a čokoládu. Troubu předehřejte na 170 stupňů Celsia. Formu na beránka vymažte máslem nebo olejem a důkladně vysypejte. Používáme oříškovou mouku, díky které jde velice dobře vyklopit, ale můžete použít třeba pohankovou krupici, nebo bezlepkovou strouhanku. Těsto nalijte do formy a tu vložte do středu vyhřáté trouby. Pečte zhruba 40 – 50 minut. Ke konci už raději častěji kontrolujte barvu beránka. Správně upečený beránek se pozná tak, že špejle zapíchnutá do středu je po vytažení suchá. Formu vyjměte a nechte trochu zchladnout. Poté opatrně vyklopte beránka na mřížku, kde zůstane do úplného vychladnutí. Hotového a vychladlého beránka můžete posypat moučkovým cukrem, případně ozdobit bílkovou nebo čokoládovou polevou.

Tip Kateřiny Knížkové:
Původní recept je s klasickou moukou, můžete ho vyzkoušet i v této standardní podobě. Beránek je poměrně sladký, nebojte se ubrat cukr. Osobně dávám 75 g tmavého třtinového a dalších 75 g nahrazuji kokosovým cukrem. Výsledná chuť je skvělá.

autor: jsl
Spustit audio