I ze psa z útulku se může stát záchranář

9. září 2016

Sofie Pepina je tříměsíční voříšek, který natolik okouzlil městskou policistku Markétu Nikolínkovou, že se rozhodla ho adopotovat. Není divu. Městská policie s Městským útulkem Pardubice úzce spolupracuje a opuštěné psy tam vozí.

Momentálně je v Městském útulku Pardubice šestnáct psů a osm koček. Všechna zvířata jsou k adopci. Pokud se zvíře dostane do útulku, musí tam pobýt dva týdny. To je karanténní lhůta. Zvíře se odčerví a oočkuje proti vzteklině. Pokud je zraněné, na náklady útulku se ošetří. Po dvou týdnech už může jít k novému majiteli.

Se zvířetem z útulku byste se měli důkladně seznámit

Majitel by se měl se svým vyvoleným nejprve seznámit, jít s ním na procházku a hlavně se poradit se zaměstnanci útulku. „Ne každý pes je vhodný pro každého člověka. Například Sofinka vypadala v útulku vyděšeně a smutně, ale přitom je to pěkná dračice, která by se do bytu nehodila. Uvidíme, co z ní vyroste,“ usmívá se Markéta Nikolínková. Pak už stačí jen podepsat smlouvu. Pokud si chcete vzít zvíře z útulku, podepíšete tzv. adopční smlouvu a pes nebo kočka jsou vaši. Není to vůbec složité. Složitější je kupovat si psa s průkazem původu, než psa z útulku.

Utekl nám pes

I poslušný pes může utéct, když příroda zavolá. Počítejte proto s označením svého psa pomocí známky, čipu nebo telefonního čísla ve schránce na obojku. V tomto případě se strážníci spojí přímo s vámi a nebudou vašeho psa vozit do útulku. Po dohodě ho přivezou na určené místo.

Strážnice Městské policie Pardubice Markéta Nikolínková se svými psy

Pokud vám pes uteče, volejte do útulku veterinární kliniky ve Štrossově ulici v Pardubicích. Můžete zkusit zavolat i na operační oddělení městské policie, kde se můžete zeptat, jestli vašeho psa policie náhodou neodchytila. Pokud se tak stalo, počítejte s tím, že při odvodu psa z útulku zaplatíte poplatek, ve kterém jsou výdaje za krmení, případně ošetření.

Městská policie Pardubice má tři rotvajlery

Rotvajler je velký mazlík, který ovšem vzbuzuje respekt. Miluje rodinu a brání ji, k cizím je nedůvěřivý. K tomu je potřeba přihlížet, pokud pokukujete po tomto plemeni. A také něco váží, není s ním tedy lehká manipulace. Samozřejmě vyžaduje pevné vedení. Proto je to ideální policejní pes který je cvičený k obraně psovoda. „ Ale ani zlatý retrívr není pes, který se vychovává sám. Každé plemeno potřebuje výcvik a důslednost. Včetně čivavy nebo bišonka,“ upozorňuje Markéta Nikolínková.

Nejčastěji se v Pardubicích policejní psi nasazují při udržení kázně při hokejových a fotbalových zápasech. Policisté s nimi také obcházejí parky, nebo problémové oblasti, kde by se mohli usídlovat bezdomovci.

autor: jsl
Spustit audio