I ze starých střepů může vzniknout umělecké dílo. Zvládne to i začátečník

3. březen 2023

Není stodola jako stodola. Umělkyně Zuzana Melckenbeeck Vysoká má stodolu na samotě v Rabouni u Luže. Tam ji můžete vidět s kladívkem a kachličkami v ruce nebo u kovadliny. Ve stodole vznikají nápadité mozaiky i tepané šperky. A nejen to. Zuzana tam pořádá umělecké kurzy pro každého, kdo se chce naučit něco nového.

Zuzana Melckenbeeck Vysoká vyrábí velké mozaiky z rozbitých dlažeb, kachliček nebo jiných střepů. Naučila se to v Belgii od akademické sochařky, která ji přizvala k výrobě mozaikového baru. Ale jednoduchou a hezkou dekoraci můžete vytvořit i z rozbitého porcelánového nádobí. Rozbitý talíř tak nemusí být v rodině katastrofou. Mozaiky se vytvářejí na principu puzzle, jednotlivé střípky se skládají a slepují k sobě.

Kladívko, kleště a lepidlo

Na výrobu mozaiky se používá klasické lepidlo na dlažby, které se dá koupit v každém marketu. Důležitá je doba tuhnutí. Pokud lepidlo tuhne rychle, budete mít málo času na práci.

„Ideální je si to předkreslit. Máte nákres, na tom plastovou fólii a lepíte střepy na perlinku. Přitom vidíte, jak se vám ornament rýsuje,“ popisuje práci na mozaice Zuzana Melckenbeeck Vysoká. K rozbíjení dlaždic používá nejčastěji kladivo, ale také speciální mozaikové kleště. Ty speciální dokážou vyštípat například kolečko.

 „Velikosti střípků můžou být různé. Hlavní zásadou ale je to, aby mezery mezi jednotlivými střepy byly stejné. Lidé si u mě často vytvářejí například domovní číslo v podobě mozaiky nebo prvky do koupelny nebo kuchyně,“ říká umělkyně. Nejbližší kurzy na samotě v Rabouni u Luže se konají 6.-7. května a 8.-9. července. 

Jak vznikají tepané šperky a jaké kameny používá umělkyně nejraději? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související