Investovat do zlata, kryptoměn nebo do vzdělání? Žádná odpověď není špatná

25. leden 2024

Investice, to je jednoduše řečeno přesun peněz z bodu A do bodu B. Dnes ale není dobré investovat jen do finančního kapitálu, ale i do sociálního a kulturního bohatství.

„Prohlubujte své znalosti v oboru, ve kterém pracujete, učte se jazyky, setkávejte se s inspirativními lidmi. To je ta nejlepší investice,“ říká finanční poradce Radim Frolík a zároveň ale podotýká, že finanční svoboda je základním kamenem.

Čtěte také

Investujte do věcí, kterým věříte, a zajímají vás. Je to velmi individuální. „Jsou lidé, kteří mají rádi auta, tím pádem pro ně může být výnosnou investicí nákup veterána. Pokud vás zajímají obrazy, můžete se spolupodílet na nákupu díla uměleckého. Pokud nemovitosti, dejte finance do nemovitostních fondů. Pokud věříte v progres v rámci léčení rakoviny, tak můžete investovat třeba do farmaceutických společností,“ vypočítává Radim Frolík.

Zlatá éra nepominula

Stále je u nás podle finančního poradce Radima Frolíka dost skalních příznivců investic do zlata a jiných drahých kovů.

„Zlatá éra tady stále je, a pokud někdo chce mít doma něco hmatatelného, tak i do toho je možné investovat. Tady bych doporučil investovat do slitků a nekupovat fondy, kde zlato vlastníte jen teoreticky,“ míní poradce.

Na druhé straně jsou i u nás velcí fandové kryptoměn. „Tihle lidé se pohybují hodně na internetu a líbí se jim, že je to něco nového, co tady ještě nebylo, tak do toho jdou. Ale je to velice rizikové investování, může tam dojít k velkému propadu. To se dá ale říct i o většině dalších investic,“ uzavírá Radim Frolík.

Je lepší žít z půjček nebo zůstat tzv. čistý? Ani na to neexistuje jediná správná odpověď. Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.