Jak si udržet zdravé finance? Začněte si odkládat. Pomalu, ale jistě

5. leden 2023

Nový rok přináší různá předsevzetí, která se mohou týkat i finanční gramotnosti. Jak to udělat, abychom si nemuseli půjčovat peníze na pračku nebo na dárky? Abychom na to dokázali ušetřit? Finanční poradce Radim Frolík nabídl v Radioporadně celý program, který se týká spoření.

„Jednou z možností, jak se stát sám sobě investorem, je agregace marginálních přírůstku. Jednoduše řečeno to znamená, že začneme šetřit po malých krůčcích – tedy pomalu, ale jistě. Po Novém roce máme všichni tendenci to přepálit. Jdeme do fitka, zvedneme tam dvě stě kilo, přetrháme si vazy a už se tam nikdy neukážeme. Smysluplná změna ale nevyžaduje radikální řešení. Začněte si z výplaty odkládat nejprve malou částku. Stačí třeba pět set korun. A když se zadaří, můžete postupně navyšovat,“ radí Radim Frolík.

Nejdřív sobě, potom ostatním

Odkládání peněz si nastavte tak, že nejdřív zaplatíte sobě, to znamená, že odložíte peníze pro sebe. A potom teprve zaplatíte ostatním, ať už je to elektřina, plyn, vodné, popelnice, nebo půjčka.

Pomalu, ale jistě si začnete vytvářet finanční polštář a odkládané částky se metodou sněhové koule mohou začít nabalovat. „Začnete na pětistovce, a když to dobře půjde, přidáte za čas další pětistovku. Díky investici pak budete mít rezervu, která vám dá možnost volby v době, kdy nastane krize. Budete klidnější a psychicky odolnější,“ myslí si finanční poradce Radim Frolík.

4 tipy, jak zkrotit výdaje

  1. Plaťte hotově. Má to psychologický podtext. Když jen přiložíte kartu, mobil nebo hodinky k terminálu, ani to nezabolí. Když ale reálně mizí papírové peníze z peněženky, je to pro psychiku horší.
  2. Nechoďte nakupovat potraviny s prázdným žaludkem. Uvidíte, jak ušetříte. Hlad totiž není zrovna šetřivý nákupčí.
  3. Nedávejte darovaným penězům menší význam. Máme tendenci dávat penězům různé hodnoty, podle toho, z jakých zdrojů jsou. Darovaná tisícovka se nám rozfofruje velmi lehce, zato tvrdě vydřené se nechcete vzdát. Přemýšlejme o tom. Babička se na tu tisícovku, co jste od ní dostali k Vánocům, taky nadřela. Minimálně tím, že musela hodně šetřit.
  4. Nenechte se rozptylovat emaily a reklamami na sociálních sítích, které lákají na nejrůznější slevy. Dole v emailu najdete vždy kolonku zrušit odběr. Zrušte ho.
Spustit audio

Související