Jablečné džusy a mošty – jsou opravdu ve všem stoprocentní?

24. říjen 2014

Na tuto otázku odpověděl v dnešní Radioporadně šéfredaktor DTestu Daniel Pavlis.

Jeho rada zní: Hledáte-li nápoje se stoprocentním obsahem jablek, vybírejte si ovocné šťávy (někdy označované jako mošty) nebo ovocně šťávy z koncentrátu (džusy).

Vítězem testu se stal 100% jablečný mošt nefiltrovaný Viko s vysokým podílem ovoce a dobrým senzorickým hodnocením. Hodnoty plísňového toxinu patulinu byly pod mezí detekce a byly v něm zachovány těkavé aromatické látky, které chyběly polovině džusů.

Z této kategorie byl nejlépe hodnocený výrobek Rauch Happy Day 100% Apfel za 44,90 Kč. Zajímavé ale je, že o pouhé jedno procento méně získal nejlevnější džus v testu Vitafit z Lidlu za pouhých 14,90 Kč.

Dostatečnou známku si z testu odnesly tři výrobky. Dva džusy především kvůli absenci aromatických látek, 100% jablečná šťáva Český sad pak kvůli vysokém obsahu patulinu.

V obchodě narazíte na řadu produktů, které se chlubí krásným šťavnatým ovocem na obalu. Ne všechny jsou ale 100% šťávami. Podíl ovocné složky může být klidně v řádu jednotek procent. Je proto důležité číst pečlivě etikety, které říkají, o jaký výrobek jde:

Ovocná šťáva – zkvasitelný, ale nezkvašený výrobek získaný z jedlých částí zralého a zdravého, čerstvého, chlazeného nebo zmraženého ovoce. Jde tedy o šťávu vylisovanou z ovoce bez přídavku vody a cukru.

Ovocná šťáva z koncentrátu – výrobek získaný z koncentrované ovocné šťávy opětovným doplněním takového podílu pitné vody, jaký byl odstraněn při koncentraci šťávy. Džusy se vyrábějí tímto způsobem především proto, že se s menším množstvím lépe obchoduje a cestuje z kontinentu na kontinent.

Ochutnávka jablečného biomoštu

Nektar – nezkvašený, ale zkvasitelný výrobek s přídavkem pitné vody a popřípadě též cukrů nebo medu k ovocné nebo zeleninové šťávě. Podíl minimální ovocné složky se pohybuje od 25 do 50 % podle toho, jaké je použito ovoce. V nektaru z jablek musí být 50 % ovocné složky.

Ovocný nápoj – ochucený nealkoholický nápoj, vyrobený z ovocných šťáv nebo jejich koncentrátů.

autor: jsl
Spustit audio