Jak dobře vychovat dítě? Ať si některé věci rozhoduje samo, dejte mu ale mantinely

23. červenec 2021

V poslední době se u nás prosazuje volnější výchova dětí v předškolním věku. Ale i ta musí mít své mantinely. Podle Zuzany Límové – autorky aplikace IT školka – není možné, aby dítě fyzicky trestalo své rodiče, když se mu něco nelíbí. A to v dnešní době není nic výjimečného.

„Je to od branky k brance. Za nás byla výchova velmi přísná. To dnes dávno neplatí a ani nechci, aby se facky staly součástí moderní výchovy. I já jsem rodič 21. století. Moje dítě si může o některých věcech rozhodnout, ale nesmí chybět důslednost. Rodič musí ukázat dítěti, že ho respektuje a váží si ho, ale zároveň mu dát mantinely, aby vědělo, co může a co už ne,“ myslí si Zuzana Límová.

Čtěte také

Autorka je za svůj systém IT školka nominovaná na Cenu kreativních hrdinů. Je to prestižní mezinárodní ocenění původem z Nizozemí, které se uděluje lidem s kreativním myšlením za jejich společenský přínos.  

Knížky o výchově, které vás posunou dál

Jak vychovávat dítě v rodině, to se na školách neučí. Proto je na každém z nás, jestli se vzděláváním tohoto typu začneme sami. Literatury je dostatek. Jsou tu knihy světově uznávaného psychologa Zdeňka Matějčka. Ale i některé současné knížky jsou podle Zuzany Límové velmi povedené, například kniha (Re)design rodiny pro 21. století, kterou napsali manželé Hláskovi.

„Už přesně nevím, kde jsem na tuhle knihu narazila, ale vzhledem k tomu že autoři jsou pěstouni, hned mě zaujala. Sama jsem byla pěstounem a vím, že tito rodiče mají rozhodně spousty zkušeností s výchovou a mají co předávat dál.

Kniha naprosto splnila mé očekávání. Jsou tam popsány osobní zkušenosti s praktickými radami. Není to rozhodně psané jako odborná kniha a ani si na to nehraje. Nicméně rady v knize jsou postaveny na odborných znalostech, které autoři manželé Hláskovi rozhodně mají. Asi bych ji zařadila do populárně naučné literatury,“ popisuje Zuzana Límová.

dítě - zlobivé dítě

 

Za hlubší zamyšlení stojí kniha Respektovat a být respektován autorek Jany Nováčkové a Dobromily Nevolové. Ještě lepší jsou podle Zuzany Límové jejich víkendové kurzy, kde se učíte,  jak respektovat dítě, ale zároveň ho vychovávat.

Zajímavé čtení nabízí také pardubická psycholožka Lidmila Pekařová. „Například kniha Jak žít a nezbláznit se ukazuje zajímavé postřehy. Ale upozorňuji, že tady je potřeba číst knihu s nadhledem a vzít si z ní jen to, co dokážete zrealizovat,“ upozorňuje Zuzana Límová.

Proč si děti rády hrají na schovávanou?

Špatný rodič rozhodně není ten, který si připouští, že ve výchově není něco v pořádku. „Když už přemýšlíte nad tím, jestli něco děláte dobře nebo špatně, tak to už je skvělý začátek. Nikdo z rodičů není dokonalý, každý z nás by si mohl na své rodiče stěžovat, ale o tom to není. Lásku děti poznají a chyby prostě děláme všichni,“ myslí si Zuzana Límová. Podle ní je největší problém neznalost. Rodiče se často zlobí nad věcmi, kterým nerozumějí, protože nejsou ve výchově dětí vzdělaní.

Zuzana Límová

Často se zlobíme, když dítě z kočárku pořád hází věci na zem. Ale to není proto, že by chtělo zlobit. Dítě prochází vývojem a zjišťuje, jak funguje zemská přitažlivost. A jednou hodit mu zkrátka nestačí. Po čase ho to přejde. Tím, že rodiče hudrují a zlobí se na dítě, vyvolá to přesně opačnou reakci, než rodiče předpokládají,“ vysvětluje Zuzana Límová.

A proč si děti v útlém věku rády hrají na schovávanou? Proč se jim schováváme a bafáme na ně? „To děláme snad všichni. A ono to má opět velmi důležitou funkci ve vývoji dítěte. Postupně dítě učíme, že se sice můžeme odloučit, zmizet, ale zase se vrátíme. Když děláme tyto věci, učíme naše děti nebát se, když zůstanou chvíli samy.

Spustit audio

Související