Láska je nejdůležitější do tří let dítěte, stačí od jedné osoby

28. listopad 2018

Pamatujete si něco z doby svého brzkého dětství? Málokdo zaznamená, co se dělo před třetím rokem jeho života. A přitom se právě v prvních letech dítěte formuje jeho vlastní smysl života a budoucí psychické nastavení.

„Ten dobrý pocit, že je člověk chtěný, že všechno má nějaký význam, že je rád na světě, se formuje právě v prvních třech letech jeho života, a dokonce ještě v prenatálním stavu,“ říká psychoterapeutka Monika Peterková z centra Don Bosco Pardubice, která pomáhá zvládnout psychické i praktické problémy dospívajícím lidem z dětských domovů a nefungujících rodin.

Stačí jedna blízká osoba

Všechno se odvíjí od vztahu k jednomu nejbližšímu člověku. Vždy je nejdůležitější jedna ústřední a stálá osoba, se kterou dítě navazuje od prvopočátku vztah.

Dítě není poštovní balík. Pokud můžete, nestěhujte ho

rodina, dítě

Život se s nikým nemazlí a mnohdy překvapí. Žijete-li v manželství, nebo takzvaně na psí knížku, oboje má své výhody i nevýhody.

„Jsme bytosti sociální a všechno se odehrává v neviditelném poutu mezi matkou nebo otcem, či v nezbytných případech jiným člověkem a dítětem. Dítě je velmi citlivé a umí okamžitě velice dobře vyhodnotit, jestli je milované. A pokud ne, má to nevratný vliv na celý jeho budoucí život,“ říká Monika Peterková.

Příliš studené maminky, napojené na svou kariéru, pohlcené vlastními vztahy, nemají dostatek vnitřní kapacity pro vlastní dítě. Ani maminky s uchem neustále přilepeným k telefonu, nejsou ideálním příkladem, stejně tak jako příliš úzkostní nebo náladoví rodiče.

„Dítě potřebuje jistotu, a tu mu matka, která ho jeden den láskou div nesní, a druhý den si ho sotva všimne, nedá,“ doplňuje Monika Peterková a dodává: “Ovšem největším průšvihem jsou děti alkoholiků, narkomanů a násilníků. Jejich děti si nesou trn v srdci do konce života.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.