Jak jednoduše na kváskový chleba? Sežeňte si litinový hrnec po babičce
Péct kváskový chleba se dá i v domácích podmínkách. Důležité je vytvořit sálavé teplo a zapařit chleba na počátku pečení. To ovšem umí jen profesionální pekařské trouby. Pekař Tomáš Kroulík poradil pro domácí pečení jednoduchou fintu.
„Sežeňte si starý litinový hrnec. Určitě si tyhle hrnce a pánve pamatujete od babiček – jsou černé s modrým smaltem uvnitř. Chleba se dá dobře upéct právě v takovém hrnci. Důležité je ho na prvních deset až patnáct minut přiklopit pokličkou. To způsobí žádoucí zapaření. Voda, která se vypařuje z těsta, vytvoří správné mikroklima. Po čtvrt hodině pak poklici sundejte a pečte,“ radí pekař z obce Třibřichy.
Hrnec do trouby a pořádně rozpálit
Hrnec dejte do trouby hned, jak ji zapnete, aby byl rozpálený. Těsto pak odskočí a nemá tendenci se přichytit, není tedy potřeba dávat pečicí papír nebo nádobu vymazávat.
Nový litinový hrnec se dá koupit i v obchodech, ale je poměrně drahý. Mnohem jednodušší je sehnat si ho od babičky, zapátrat na půdě nebo ve sklepě.
Vítězný bochník
Pekař Tomáš Kroulík z obce Třibřichy získal letos ocenění Mls Pardubického kraje za žitný bochník s nasladovanou žitnou kaší. Navíc se stal absolutním vítězem této soutěže, která propaguje regionální produkty.
Pizza kámen
Aby se kváskový chleba povedl, můžete zkusit druhou variantou, a tou je pizza kámen do trouby. Kámen necháte nahřát a pečete chleba na něm.
„Ale v tomto případě je nutné zapařovat. Na dno trouby dejte pekáček, chrstněte tam vodu a prvních patnáct minut zapařujte, pára je velmi důležitá. Ale pozor na ruce a na oči. Jak chrstnete vařící vodu dolů, pára se vygeneruje velmi rychle, a mohli byste se opařit,“ varuje pekař Tomáš Kroulík, podle kterého je skutečně nejjednodušším řešením pořízení starého litinového hrnce.
Proč se na výrobu kváskového chleba nehodí domácí pekárna? A na jaké téma chystá pekař Tomáš Kroulík workshopy ve své pekárně v Třibřichách? Poslechněte si záznam pořadu.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.