Jak jednoduše na kváskový chleba? Sežeňte si litinový hrnec po babičce
Péct kváskový chleba se dá i v domácích podmínkách. Důležité je vytvořit sálavé teplo a zapařit chleba na počátku pečení. To ovšem umí jen profesionální pekařské trouby. Pekař Tomáš Kroulík poradil pro domácí pečení jednoduchou fintu.
„Sežeňte si starý litinový hrnec. Určitě si tyhle hrnce a pánve pamatujete od babiček – jsou černé s modrým smaltem uvnitř. Chleba se dá dobře upéct právě v takovém hrnci. Důležité je ho na prvních deset až patnáct minut přiklopit pokličkou. To způsobí žádoucí zapaření. Voda, která se vypařuje z těsta, vytvoří správné mikroklima. Po čtvrt hodině pak poklici sundejte a pečte,“ radí pekař z obce Třibřichy.
Hrnec do trouby a pořádně rozpálit
Hrnec dejte do trouby hned, jak ji zapnete, aby byl rozpálený. Těsto pak odskočí a nemá tendenci se přichytit, není tedy potřeba dávat pečicí papír nebo nádobu vymazávat.
Nový litinový hrnec se dá koupit i v obchodech, ale je poměrně drahý. Mnohem jednodušší je sehnat si ho od babičky, zapátrat na půdě nebo ve sklepě.
Vítězný bochník
Pekař Tomáš Kroulík z obce Třibřichy získal letos ocenění Mls Pardubického kraje za žitný bochník s nasladovanou žitnou kaší. Navíc se stal absolutním vítězem této soutěže, která propaguje regionální produkty.
Pizza kámen
Aby se kváskový chleba povedl, můžete zkusit druhou variantou, a tou je pizza kámen do trouby. Kámen necháte nahřát a pečete chleba na něm.
„Ale v tomto případě je nutné zapařovat. Na dno trouby dejte pekáček, chrstněte tam vodu a prvních patnáct minut zapařujte, pára je velmi důležitá. Ale pozor na ruce a na oči. Jak chrstnete vařící vodu dolů, pára se vygeneruje velmi rychle, a mohli byste se opařit,“ varuje pekař Tomáš Kroulík, podle kterého je skutečně nejjednodušším řešením pořízení starého litinového hrnce.
Proč se na výrobu kváskového chleba nehodí domácí pekárna? A na jaké téma chystá pekař Tomáš Kroulík workshopy ve své pekárně v Třibřichách? Poslechněte si záznam pořadu.
Související
-
Voní to, chutná to, křupe to. Chcete recept na kváskový chléb?
Na výrobu kváskového chleba potřebujete jen pár věcí. Kvásek, mouku, vodu a sůl. Základem je kvásek. Expertka na bio potraviny Barbora Hernychová si kvásek hýčká už 6 let.
-
Příprava kvasového chleba je zdlouhavá, ale upečený voní a chutná skvěle
Domácí výroba chleba je v České republice rozšířená. Nejjednodušší je vyrobit chleba z kvasnic, ale podle pekaře Tomáše Kroulíka není nad kvasový chleba.
-
Expertka: Nad český chleba není. Je dobrý a levný
Kdo byl někdy na dovolené, speciálně v jižních státech, po návratu domů oceňuje kvality českého chleba. Myslí si to odbornice Hana Nykodymová. Jak by měl podle ní v...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka