Voní to, chutná to, křupe to. Chcete recept na kváskový chléb?
Na výrobu kváskového chleba potřebujete jen pár věcí. Kvásek, mouku, vodu a sůl. Základem je kvásek. Ten můžete v lednici přechovávat několik let, nejlépe ve sklenici. Expertka na bio potraviny Barbora Hernychová si svůj kvásek hýčká už šest let.
Kváskový chleba peče jednou týdně. Kvásek pokaždé odebere a ponechá jen kousek, který přiživí lžící mouky a trochou vody. Pokud se takhle pravidelně kvásek přiživuje, vydrží mnoho let.
Málokdo si kvásek umí vyrobit sám. Dá se ale zakoupit v některých pekařstvích. Existuje také tzv. Kvásková mapa. Na internetu si tak podle ní můžete vyhledat nejbližší adresu, kde vám kousek kvásku darují a ještě se dozvíte mnoho zajímavého o pečení tohoto zdravého chleba.
5 důvodů, proč si upéct chléb doma
- Víme, co do těsta dáváme, nepoužíváme žádná tzv. zlepšovadla a kypřidla, kombinujeme mouky, které nám chutnají.
- Máme pocit příjemné soběstačnosti a nezávislosti.
- Je to zábava a radost pro celou rodinu, děti něco tvoří a vidí praktický výsledek.
- Je skvělé přinést chleba na návštěvu k přátelům jako dárek.
- Je to příjemný pocit - umět si doma upéct vlastní chleba, který voní a chutná.
Osvědčený recept Barbory Hernychové
Potřebujeme:
400 gramů aktivního kvásku, 1 300 gramů mouky – z toho polovinu tvoří žitná celozrnná nebo žitná chlebová mouka, čtvrtinu špaldová celozrnná mouka a čtvrtinu bílá pšeničná mouka, tři lžičky soli, 500 – 700 ml vody.
Postup:
Vše smícháme a necháme půl hodiny kynout. Potom už je třeba zapojit sílu. Není nad lidskou energii a obyčejnou vařečku.
„Někdo používá ke zpracování těsta robot, ale není nad to vmíchat do těsta vlastní energii. Jakou energii do chleba vmícháme, takovou upečený chléb vydá. Takže se nesmíme při výrobě toho chleba doma rozhodně hádat,“ usmívá se Barbora Hernychová.
Vzorně zpracované těsto vložíme do dortové formy nebo do formy na biskupský chlebíček a necháme kynout. V teplém bytě stačí tři až čtyři hodiny. V chladnějším prostoru i šest hodin. Roztopíme troubu na maximum, nejlépe na 300 stupňů nebo aspoň na 250. Zprudka pečeme asi deset minut, potom snížíme na 160 stupňů a pečeme asi hodinu a dvacet minut.
Chléb vyklopíme a necháme vychladnout. Teprve potom krájíme. Uchováváme v utěrce nebo v plátěném sáčku. Rozhodně ne v igelitu. „Měla by vzniknout krásná křupavá kůrčička. Když na tu kůrku zaťukáte, měla by zvonit,“ láká k výrobě kváskového chleba Barbora Hernychová.
Související
-
Kdy sbírat a jak sušit šípky? A k čemu jsou dobré šípkové hálky?
Šípky jsou velmi cenným a jednoduše získaným zdrojem vitamínu C. Ale pozor! Jakékoliv narušování plodů před usušením škodí. Šípek ztrácí vitamíny.
-
Zákusek jako peříčko s přírodním sladidlem bez příchuti stévie
Pokud si chcete udržet váhu, nemusíte se trápit drastickými dietami. Podle výživového poradce Lukáše Vrány stačí dodržovat standardní jídelníček bez dietních přešlapů.
-
Recepty podle včelaře Evžena Báchora aneb když se snoubí med a koření
Med je zdravý ve všech podobách. Tuto informaci razí pardubický včelař Evžen Báchor, který vyrábí z medu desítky produktů včetně medoviny nebo medolády.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.