Jak pomoct slatiňanskému zámku po bouři? Kupte si vstupenku

28. červen 2022 08:45

Nárazy větru, krupobití, potoky vody. Následky silné bouřky z minulého týdne jsou vidět na zámku ve Slatiňanech doteď. Řádění živlů trvalo jen pár minut. Účet celkových škod tam zatím vyčíslili na víc než jeden a půl milionu.

Vítr rozebral střechu domu u zámku, ale nejvíc se vyřádil v parku a zahradě. „Dvacet stromů už máme na zemi, nebo musí pryč. Dalších šedesát potřebuje ošetření,“ vypočítává kastelán Státního zámku Slatiňany Jaroslav Bušta.

Ničivá bouře
Silná bouřka zasáhla Pardubický kraj 20. 6. kolem 17. hodiny, největší škody zůstaly na Chrudimsku a Svitavsku. U Ronova nad Doubravou byla potvrzená tzv. supercela. Hasiči v kraji měli tehdy během noci a následujícího dopoledne asi 200 výjezdů.

A mohl by pokračovat. Polámané vybavení parku, větve popadané na nové záhony. Některé letos vykvetly poprvé. Teprve předloni totiž skončila celková obnova zámeckého areálu za víc než 130 milionů korun. To na elánu nepřidá. „Je to demotivující. Vy se tady s něčím pipláte, a pak přijde supercela a řekne ne. Zase znova,“ krčí rameny Jaroslav Bušta.

Se svými lidmi ale má to nejhorší za sebou. Podařilo se zprůchodnit cesty, otevřít zámeckou zahradu. Nepřístupné zůstávají některé úseky parku, kde hrozí pády větví. „Chtěl bych poděkovat za projevy solidarity a nabídky pomoci. Lidé chtěli přijet pomáhat, ale nebylo možné jim zaručit bezpečnost,“ říká kastelán Bušta.

Rozkvetlý zámecký park ve Slatiňanech

Přesto ale existuje jednoduchá a přímá cesta, jak zámku pomoct. Koupit si vstupenku. Peníze z prodeje půjdou i na údržbu parku a zahlazení škod.

„Budeme na podzim potřebovat koupit velké množství sazenic. Kdyby lidi přišli na prohlídku zámku, prohlídku zahrady, troufám si říct, že ten areál pořád vypadá skvěle,“ uzavírá Jaroslav Bušta.

Spustit audio

Související