Slatiňany Kočičí hrádek nekoupí. Oblíbenou atrakci dostanou pod kontrolu jinak

11. říjen 2021 13:26

Kočičí hrádek u Slatiňan zatím vlastníka měnit nebude. Oblíbená památka stojí na pozemcích státních lesů. S nimi město letos začalo vyjednávat o odkoupení turistické atrakce. Jenže převod by byl složitější, než radnice čekala. Vedení města se proto dohodlo na tom, že zkusí jinou cestu.

Slatiňany chtějí Kočičí hrádek získat, protože dobře ví, že je to jeden z hlavních turistických cílů, který do Slatiňan láká každý rok tisíce lidí. A i proto se o něj radnice stará a platí nutnou údržbu a opravy. Naposledy to bylo letos na jaře, kdy se spravovaly popraskané zdi a natíraly věže hrádku.

Podle radnice by se převodem péče o památku zjednodušila a město by vlastně posílalo peníze do svého. Údržba se bude muset provádět pravidelně, říká starosta Slatiňan Ivan Jeník (SNK-ED). „Samozřejmě, že to na té stavbě je vidět, protože to není stavba, která by byla uzavřená jako památka. Je to stavba interaktivní, kde do ní děti mohou lézt, lezou po ní a ten Kočičí hrádek tím utrpěl.“

Kočičí hrádek se prodávat nebude

O odkoupení miniaturního hrádku už město jednat nebude. Kočičí hrádek stojí na pozemcích Lesů ČR. Město s nimi začalo o možnosti prodeje památky jednat v červnu, ale narazilo na několik komplikací. Státním lesům se příliš nechce vytvářet v revírech ostrůvky, které budou patřit jiným majitelům.

Ale hlavně, pokud by na prodej skutečně došlo, bylo by to formou soutěže, do které by se mohli přihlásit i jiní zájemci. Podobný postup byl třeba v případě hrádku Rabštejnek nedaleko Slatiňan, o který stálo několik kupců. A to by mohla být pro Slatiňany komplikace.

Zastupitelé města se tedy dohodli na jiné cestě. Už nechtějí jednat o prodeji Kočičího hrádku, ale jeho dlouhodobé výpůjčce. Papírově by se tak vlastník neměnil, ale město by mělo dohodu, že památku může využívat a starat se o ni. Podle starosty Ivana Jeníka by bylo ideální, kdyby se ji podařilo uzavřít ještě před začátkem příští sezóny.

Spustit audio

Související