Jak poznat, kdy je třeba vyměnit starý kolenní kloub za nový?

28. březen 2018

Kolenní kloub je největší a zároveň nejsložitější nosný kloub v celém lidském těle. Po celý náš život je vystaven mimořádnému zatížení při chůzi po schodech, do kopce a při nošení břemen. Pokud nás začne bolet, neměli bychom to přejít pouhým mávnutím ruky.

Obecně se dá říci, že kloub je spojení dvou nebo více kostí plochami, povlečenými chrupavkou. Je to živá tkáň, ale její možnosti obnovy jsou omezené a snižují se s věkem. Při větším zatížení kolene, při nesprávném postavení nohou, nebo vyšší tělesné hmotnosti se kloubní chrupavka opotřebovává a mizí.

Problémy s chrupavkou

Proces úbytku chrupavky se jmenuje artróza. „Někdy si za ni můžeme sami špatně zvoleným sportem, nebo nesprávnou chůzí. U žen přichází hlavně vlivem hormonálních změn v období menopauzy. Mezi její projevy patří bolest, zmenšení pohyblivosti, ztuhlost kloubu, ztížená chůze. Velmi často se stává, že ztrácíme stabilitu a koleno se nám nečekaně jakoby podlomí,“ popisuje Iva Marková z Fakulty zdravotnických studií UP.

Pokročilá artróza, charakterizovaná rozsáhlou ztrátou kloubní chrupavky, bývá důvodem k totální náhradě kloubu, tak zvané endoprotéze (TEP). Artrózu nesmíme zaměňovat s artritidou. Příznaky sice mohou být podobné, ale artróza je degenerativní onemocnění, zatímco artritida zánětlivé. Na diagnostice a léčbě se podílejí převážně ortoped a revmatolog.

Kdy uvažovat o náhradě kolenního kloubu?

Pokud Vás kolena bolí tak, že neujdete ani pár metrů bez hole, bolest vás budí v noci a omezuje užívat si běžného života, je čas přemýšlet o možnostech zmírnění bolesti, nebo rovnou o operaci. Možností léčby je více.

I s náhradním kyčelním kloubem je život plnohodnotný

Artróza, koleno, bolest kloubů

Artróza postihuje všechny klouby těla, nejdříve se ohlásí v případě těch velkých nosných, tedy u kolenou a kyčlí. Pacient by měl být předán do péče odborníka – ortopeda, který pak na základě klinického vyšetření a obtíží pacienta doporučí konzervativní léčbu. V těžších případech je nutná operace, při které lékaři vymění část kloubu, nebo úplně celý.

„V první fázi se podávají analgetika a nesteroidní antirevmatika spolu s léky, které zpomalují úbytek chrupavky. Ve vyšším stádiu poškození následují další alternativy,“ popisuje Marková.

  • Operační - menší diagnostické artroskopické výkony, kdy lékař prohlíží kloubní dutinu, provede výplach a vyčištění, případně upraví degenerující meniskus a zhodnotí indikace k TEP. Dále to jsou korekční osteotomie, při které se upraví osa končetiny a odlehčí se postižená oblast

  • Unikondylární cementová kloubní náhrada „1/2“- nahrazuje se postižená část. Umožňuje snadnou implantaci při minimální kostní resekci a zajišťuje maximální rozsah pohybu při dobré stabilitě

  • Totální náhrada kolenního kloubu - upravuje se kost stehenní i lýtková, skládá se ze tří částí: ze stehenních komponentů, tibiálního plata a poleytilenové vložky a moderních odolných implantátů, které jsou vyráběny ze slitin ušlechtilých kovů (chrom, kobalt, molibden, titan, zirkonium v případě alergií)

Při rekonvalescenci nepodceňujte cvičení 2x až 3x denně. Správná rehabilitace je zcela zásadní, aby se obnovila funkce operované končetiny. Pokud zůstává koleno v  pooperačním období pokrčené, už nikdy nedocílíte normální chůze. Hojení je individuální.

Odpovědi na nejčastější dotazy

Jak dlouho endoprotéza většinou vydrží?
V současné době jsou vyráběny velice odolné implantáty ze slitin ušlechtilých kovů a jejich opotřebení bývá až po 15-25letech Dále se samozřejmě podílejí faktory, které způsobují uvolnění, jako je infekce, mechanické uvolnění a také kvalita kosti (starší pacienti mohou mít měkčí kost). Lze provést celou řadu revizních operací od výměny části implantátu po velké operace, kdy se nahrazuje celý implantát jiným.

Mohu jezdit s umělým kloubem autem?
Řidič po době 3 měsíců, to znamená, kdy už může usednout do hlubšího sedu a může také dobře ovládat nožní pedály. Jeho stav je na tolik dobrý, že fyzicky na řízení vozidla stačí. Pomoci si můžete různými pod sedáky a polštářky.

Může vzniknout alergie na materiál implantátu?
Už v předoperačním jednání je třeba lékaře upozornit, jestli jsme neměli v minulosti nějaké alergie na kov, ve smyslu reakce na nošené řetízky, hodinky a podobně. Pokud ano, je v takovém případě na místě test na alergologii. V případě pozitivního nálezu se použije implantát ošetřený na povrchu materiálem, který alergie nezpůsobuje. Hledá se tedy možné řešení.

autor: RIH
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.