Jak se vaří pro 660 lidí?
Hana Bolcková je vedoucí jídelny Základní školy Felberovy ve Svitavách. V loňském roce obsadila se svým týmem čtvrté místo v celostátní soutěži o nejlepší hlavní chod ve školních jídelnách.
Vařit pro děti ve školní jídelně je obtížné nejen proto, že jídlo musí dětem chutnat, ale musí splňovat tzv. spotřební koš. Ten obsahuje deset základních druhů potravin a díky jemu je zaručeno, že strávník dostane potřebné množství živin, přiměřeně jeho věku.
Největší problém při plnění spotřebního koše jsou ryby. Děti je nechtějí jíst, což je pravděpodobně způsobené tím, že je nejsou zvyklé jíst z domova.
Hana Bolcková ze Svitav se pravidelně se svým týmem kuchařek účastní různých kuchařských soutěží. V loňském roce byly 4. v celostátní soutěži o nejlepší hlavní chod ve školních jídelnách. Uspěly s masovými kuličkami z králičího masa s pohankou, bramnorovou kaší s bílou quinoou, rajčatovým dipem a polníčkovým salátem. Toto jídlo vaří běžně v jídelně a vždy s velkým úspěchem. Ale děti nepohrdnou ani klasickou českou kuchyní. Nejvíce milují rajskou omáčku, řízky a dukátové buchtičky.
Jídelnu čeká rekostrukce
Letošní soutěže se ale s největší pravděpodobností svitavský tým nezúčastní. Během letních prázdnin čeká totiž jejich jídelnu i kuchyň kompletní rekonstrukce. Dostanou některé nové stroje a zařízení, které jim práci v budoucnu ulehčí.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.