Jak se zbavit mechu na střeše? Proč vybrat plech, betonovou, nebo pálenou tašku?

10. únor 2021

Střešní krytiny se dnes vyrábějí z různých materiálů, v různých tvarových modifikacích. Ať už se jedná o pálené tašky, betonové tašky, plechové krytiny nebo dokonce plasty. Ale zcela bezúdržbový není žádný materiál. Časem se střecha zanese nečistotami.

Jak se zbavit mechu?

„Nejhorší je, když dům stojí poblíž olší a bříz,“ říká odborník na střešní krytiny Marek Macke. K odstranění různých mechů a lišejníků na střeše pomůže roztok modré skalice (síranu měďnatého), kterým se střecha postříká. Pokud máte ale ocelovou střešní krytinu, rozhodně si mědí nepomáhejte, ta se s ocelí nesnese.

Střechy z ocelového pozinkovaného plechu se hodí nejen do horských oblastí. I když právě na horách mají tradici. Jejich výhodou je odolnost vůči sněhu a ledu. Jsou také lehčí. Podle Marka Mackeho má hmotnost střechy velký vliv na statiku celého domu. Ocelové střešní krytiny mají podle Mackeho hmotnost od čtyř a půl do pěti a půl kilogramu na metr čtvereční. Skládané tašky - ať už pálené nebo betonové - kolem čtyřiceti pěti kilogramů na metr čtvereční.

Kominík má právo na bezpečný pohyb

Při stavbě střechy je nutné počítat s tím, že se po ní bude občas někdo pohybovat. Kominíkovi nebo technikovi musí majitel domu ze zákona umožnit bezpečný přístup ke komínu nebo na místo, kde se bude instalovat například satelit nebo internetové připojení.

Všichni renomovaní prodejci nabízejí ke krytinám také systém lávek a stupínků, které umožní bezpečný pohyb po střeše.

Další kapitolou jsou okapy. „Střecha s okapem tvoří jeden celek. Doporučuji výběr okapů z kvalitních materiálů. A je třeba myslet na pravidelnou údržbu okapů, kam sjíždí veškeré nečistoty. Okapy je nutné pravidelně čistit, aby po deseti nebo dvaceti letech nedošlo ke kalamitě,“ říká odborník na střešní krytiny Jan Hála.

Spustit audio

Související