Jak si udělat lahodný krém do dortu? Známe jednoduché triky

14. září 2015

Šlehačkové, čokoládové nebo pudinkové krémy? Vyberte si to, co máte nejraději. Jsou to všechno stejné kalorické bomby, takže je opravdu nejlepší řídit se chutí. A také pravidlem, že si máme všechno dělat z kvalitních surovin. Výrazně se nám to podepíše na výsledku, radí v dnešní Radioporadně cukrářka Andrea Bursová.

Šlehačkový krém si můžeme udělat třeba ze sýru z tučné smetany nazvaného mascarpone. Je jemný a bez chuti. Ovšem v kombinaci s ovocem je skvělý. „Často se používá dohromady s korpusem red velvet," říká Andrea Bursová. Efektní červený korpus vytváří s bílým krémem působivý kontrast.

„Vyšlehejte šlehačku s cukrem a ztužovačem. Přidejte mascarpone a krém máte hotový," popisuje jednoduchý postup Andrea Bursová. Můžete i experimentovat. Jinou chuť krému dodá, když do něj ještě přidáte tvaroh. Nebojte se ani pikantního koření, jako je červený pepř nebo chilli. Pudinkové krémy můžeme dochutit ovocem nebo vylepšit čokoládou. Přidávají se do nich i likéry nebo ořechy.

Nešetřete na ingrediencích, je to totiž velmi znát na chuti. Je lepší sáhnout po máslu než po ztuženém tuku. Správný šmrnc vašemu dortu dodá poctivá čokoláda s vysokým obsahem kakaa. „Nemám ráda náhražky. Když jahodový krém, tak s opravdovými jahodami. Když citronový, svařím šťávu z citronu," říká Andrea Bursová.

Čokoládové ganache

Potřebujeme stejné množství kvalitní smetany s vysokým obsahem tuku a co nejkvalitnější čokolády. Pracujeme tedy v poměru 1:1. Šlehačku přivedeme k varu. Svařenou smetanu vlijeme do kastrolu s nalámanou čokoládou. Mícháme tak dlouho, dokud se čokoláda nerozpustí.

Dort s čokoládovým ganache

„Krém se dá použít horký na polití dortu. Můžeme do něj přidat trochu másla, aby získal lesk," radí Andrea Bursová. Pokud krém chceme použít studený na promazání korpusu, dáme ho nejprve na pár hodin do ledničky, poté ho vyšleháme a použijeme.

Krém 100x jinak

Na základní krém potřebujeme: 2 másla (500g), 2 vanilkové pudinky, 200g moučkového cukru, 2 vanilkové cukry, 500-600ml mléka.

Postup: Uvaříme pudink s cukry. Ještě do horkého pudinku vmícháme másla. Přikryjeme strečovou folií a dáme na několik hodin do lednice a poté vyšleháme.

„Krém můžete ochutit dle fantazie přidáním kakaa nebo naší oblíbené (kvalitní) čokolády do horkého pudinku," říká Andrea Bursová. Zkusit můžete také rozpustnou kávu na kávový krém. Nebo opražené ořechy a kapku rumu a máte lahodný krém pro dospěláky. „Jen nezapomeňte ubrat cukr, pokud dáváte bílou nebo mléčnou čokoládu, aby nebyl krém přeslazený," dodává Andrea Bursová.

Zdobení dortů

Zdobení dortu je pomyslnou třešničkou na našem díle. Každý může naplno upustit uzdu své fantazii a přetvořit obyčejný dortový korpus v umělecké dílo. Jaké jsou trendy ve zdobení dortů? Andrea Bursová poradila jednouché triky, jak udělat dort, který bude nejen vynikající, ale i překrásný. Poslechněte si záznam pořadu.

autor: PRO
Spustit audio

Související