Nepečený dort se zakysanou smetanou

Smetanový dort s ovocem

Smetanový dort s čerstvým ovocem je jedno z klasických letních potěšení. Díky tomuto receptu si léto budete moci připomenout i ve chvílích, kdy nemáte čerstvé ovoce po ruce.

Suroviny:

  • 3 zakysané smetany
  • 3 vanilkové cukry
  • kompotované ovoce - 2 sklenice
  • 2 balíčky piškotů
  • vanilkový nebo jiný pudink
  • čerstvé ovoce na ozdobu (borůvky, maliny, broskve, jahody...)

Postup:
Každou zakysanou smetanu ochutíme jedním balíčkem vanilkového cukru, dno formy vymažeme máslem a můžeme posypat kokosem nebo nastrouhanou čokoládou.

Na dno dáme první vrstvu piškotů, na tuto vrstvu navršíme jednu zakysanou smetanu a poklademe ovocem.

Takto pokračujeme v pravidelném prokládání jednotlivých vrstvev. Nahoru přijdou piškoty. Štávu z kompotu zředíme vodou na půl litr a z této šťávy uvaříme pudink. Necháme trochu zchladnout a polijeme celý dort. Pudink by se měl dostat i do stran dortové formy. Necháme vychladit v lednici do druhého dne.

Vyzkoušejte také lehkou roládu bez mouky nebo sněhovou pusinku se šlehačkou. Základ pro dobrý koláč připravíte také z piškotového korpusu.