Nepečený dort se zakysanou smetanou
Smetanový dort s čerstvým ovocem je jedno z klasických letních potěšení. Díky tomuto receptu si léto budete moci připomenout i ve chvílích, kdy nemáte čerstvé ovoce po ruce.
Potřebujete:
3 zakysané smetany
3 vanilkové cukry
kompotované ovoce - 2 sklenice
2 - 3 balíky piškotů
vanilkový nebo jiný pudink
Postup:
Každou zakysanou smetanu ochutíme jedním balíčkem vanilkového cukru, dno formy vymažeme máslem a můžeme posypat kokosem nebo nastrouhanou čokoládou. Na dno dáme první vrstvu piškotů, na tuto vrstvu navršíme jednu zakysanou smetanu a poklademe ovocem.
Takto pokračujeme v pravidelném prokládání jednotlivých vrstvev. Nahoru přijdou piškoty. Štávu z kompotu zředíme vodou na půl litr a z této šťávy uvaříme pudink. Necháme trochu zchladnout a polijeme celý dort. Pudink by se měl dostat i do stran dortové formy. Necháme vychladit v lednici do druhého dne.
Související
-
Jak si udělat lahodný krém do dortu? Známe jednoduché triky
Šlehačkové, čokoládové nebo pudinkové krémy? Vyberte si to, co máte nejraději. Jsou to všechno stejné kalorické bomby, takže je opravdu nejlepší řídit se chutí.
-
Mazanec
Mazanec patří mezi klasiku, která by na velikonočním stole neměla chybět. Pekl se tradičně na Bílou sobotu, aby byl přichystaný na Velikonoční neděli.
-
Upéct dort není žádná věda. Stačí jen chuť a fantazie
Chcete své blízké překvapit vynikajícím a krásným dortem? Nebojte se toho a udělejte ho vy sami. Ve středeční Radioporadně 21. května cukrářka Andrea Bursová poradi...
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Ze světa lesních samot
Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.