Upéct dort není žádná věda. Stačí jen chuť a fantazie

21. květen 2014

Chcete své blízké překvapit vynikajícím a krásným dortem? Nebojte se toho a udělejte ho vy sami. Ve středeční Radioporadně 21. května cukrářka Andrea Bursová poradila, jak na to.

„Pečení dortů mě moc baví a můžu se na nich realizovat. Jde mi hlavně o zdobení,“ říká Bursová. K pečení používá kvalitní suroviny (Holandské kakao, čokoládu s min. 50% kakaa, kvalitní másla, vanilkový cukr z pravé vanilky...). Ale jak sama říká, je na každém, jakou cestou při přípravě půjde.

Posluchačům Českého rozhlasu Pardubice poradila, jak si upéct jednoduchý dortový korpus.

Základní korpus

5 vajec
10 lžic pískového cukru
10 lžic oleje
10 lžic polohrubé mouky a trochu prášku do pečiva.

Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem až do pěny. Dále zašleháme olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme bílky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia. Po upečení necháme korpus ještě 20 minut v zavřené troubě, aby nám nespadla jeho výška.
Pokud chceme upéct korpus větší, držíme se zásady – na každé vejce dvě lžíce surovin.

A z receptů Andrey Bursové jsme vybrali ještě jeden.

Schwarzwaldský dort

Korpus:
5 vajec
175g cukru
75g změklého másla
50g mouky
50g kakaa
tuk na vymazání

Náplň:
5,75dl smetany ke šlehání
425g kompotovaných višní
6 lžic třešňovice

Ozdoba:
225g čokolády na vaření
20 třešní
moučkový cukr

Postup:
Dvě formy o průměru 20cm vymažeme a vyložíme papírem na pečení. Vejce s cukrem šleháme 10min doběla. Do směsi jemně zapracujeme máslo, mouku a kakao.
Těsto rozdělíme do forem, uhladíme a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 30min.
Necháme 5 min ve formě a pak položíme na mřížku. Když korpusy vychladnou, podélně je prořízneme a oba pokapeme třešňovicí.

Višně vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Smetanu ušleháme, jednu třetinu dáme stranou a do zbytku vmísíme nakrájené višně. Všechny čtyři korpusy seskládáme na sebe tak, že je mezi nimi vždy třetina višňové šlehačky. Vrch a boky dortu ozdobně natřeme zbytkem šlehačky bez višní.

Čokoládu rozehřejeme nad vodní lázní a natřeme na hladkou stranu prkénka. Když čokoláda ztuhne, vezmeme dlouhý ostrý nůž a směrem k sobě opatrně hoblujeme. Dort ozdobíme hoblinami a třešněmi. Na závěr ho pocukrujeme.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.