Vyměňte staré penzijní připojištění za nové, doporučuje poradce

28. září 2022

Na penzi si v České republice spoří více než čtyři miliony dvě stě tisíc lidí. Tři miliony ale stále využívají staré penzijní připojištění, což je devět let starý produkt.

Finanční poradce Radim Frolík rozhodně doporučuje vyměnit staré penzijní připojištění za nové doplňkové penzijní spoření, které platí od roku 2013. To staré inflaci neporáží. A investovat někam, kde to nevynáší, nedává z hlediska finanční gramotnosti vůbec smysl.

Sázíme na jistoty

My Češi rádi sázíme na jistoty, které nás ale připravují o lepší zhodnocení. V novém doplňkovém spoření je možné zvolit si strategii, do čeho budete investovat. U staré varianty to možné není.

Čtěte také

„Což je škoda, protože když už chci někam investovat, měl bych o tom i rozhodnout. Navíc současná situace velmi znevýhodňuje staré penzijní připojištění. Investuje totiž peníze do státních dluhopisů a dalších extrémně konzervativních nástrojů. Jejich zhodnocení se pohybuje kolem procenta, procenta a půl. Pokud máme dnes inflaci více než sedmnáct procent, tak nám peníze na starém penzijku doslova hnijou,“ tvrdí poradce a doporučuje investovat do výhodnějších investic, což nové doplňkové spoření umožňuje.

Převod starého penzijního připojištění do nového doplňkového spoření není administrativně náročný a není spojen s žádnými finančními poplatky.

Jakou částku si spořit na důchod a ve kterém věku začít? Poslechněte si celý záznam pořadu.

Spustit audio

Související