Jak skladovat dýně, aby vydržely až do února? A z jaké dýně jsou nejchutnější semínka?

21. září 2022

Dýně neboli tykve se k nám podle zahradníka Františka Hlubockého dostaly kdysi společně s okurkami. Lidem ale moc nechutnaly. Současnost můžeme ale označit za dýňový boom.

„Začalo to v době, kdy se na zahradách začaly objevovat oranžoví goliášové. Těmto dýním se říkalo turek a dělaly se z nich kompoty. A postupně se začaly pěstovat další a další druhy. Pro mě je topkou tykev olejná, odrůda ESO,“ říká pardubický zahradník František Hlubocký.

Skladovat v suchu a chladu

Tykev olejná je kulatá, podélně pruhovaná, prim hraje zelená, žlutá a oranžová barva. Je dobré ji nechat co nejdéle vyzrát.

Dýně, ilustrační foto

„Sklízí se, když má suchou stopku, v podstatě si o to řekne sama. Ale před deštěm a mrazem se musí chránit. Dá se skladovat při deseti až dvanácti stupních na suchém místě až do brzkého jara. Jde o to, aby byl okolní vzduch suchý a v místnosti nebylo příliš velké teplo. Nemusí to být sklep, postačí veranda nebo chladná ložnice,“ radí zahradník. Nejlepší jsou na skladování dýně, které mají silnou slupku. Módní dýně hokaido není na skladování příliš vhodná.

Nejlepší dýňová semínka z dýně olejné

„Když sklízíme dýně, říkáme tomu u nás v rodině zabíjačka. Teď jsme zabíjeli, zatím tedy jen jednu, ještě jich na kompostě pět čeká,“ vtipkuje zahradník a dodává, že nejlepší dýňová semínka jsou z dýně olejné.

Semínka z tykve neboli dýně olejné se totiž nemusí loupat, což je výhoda. Tykev olejná má bezslupkatá semena. Ostatní dýně mají semena v pevném obalu a čerstvé se špatně loupají, musí se upražit. Z dýně olejné se semínka vyjmou, propláchnou a usuší. Mají lísko oříškovou chuť a jsou velmi zdravé. Obsahují dostatečné množství zinku, což je ideální pro posílení očí.

Dýně olejná chutná jako cuketa, ale je méně vodnatá. Jaký pokrm je z ní nejlepší? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související