Hokaido na pekáč, máslovou na polévku. Zkuste nevšední recepty z dýně

6. září 2021

Na zahradách i v kuchyních teď kralují dýně. Před lety jsme znali jen dýňový kompot a džus. Dnes kolují mezi lidmi stovky receptů, jeden lepší, než druhý. Ty méně tradiční nabídla kuchařka a cukrářka Monika Kořínková ze Srnojed v rozhlasové Radioporadně.

„Máme na zahradě dýňovou džungli. Je to fascinující, kolik těch druhů je. My jich máme asi deset. Každý druh je vhodný na něco jiného. Dužina je někdy máslovější, jindy vodnatější. Výborné jsou i špagetové dýně nebo sweet dumpling, takové malé knedlíčky vhodné na plnění mletým masem,“ vyjmenovává Monika Kořínková.

Čtěte také

Asi nejvíc se v dnešní době pěstuje dýně hokaido, existuje dokonce jeho zelená varianta, která se více podobá bramboře. Na pečení je ideální máslová dýně nebo dýně muškátová provensálská. Špagetová dýně jsou zdravější variantou těstovin. Stačí dýni upéct a pak natrhat vlákna a máte přílohu. Velmi dlouho vydrží dýně vyšlechtěná v Americe sweet meet oregon.

„To, že dýně nemá žádnou chuť, je nesmysl. Podle mě je to jedna z nejlepších zelenin. A když se umí dobře pracovat s kořením, ta chuť se dá z dýně krásně vytáhnout,“ míní kuchařka.

Knedlíček plněný mletým masem

Uřízněte vršek dýně sweet dumpling, vydlabejte semínka a nepevnou dužinu, naplňte mletým masem. Zkuste klidně náplň, kterou používáte na karbanátky, zapečte a podávejte polité jogurtovou omáčkou s čerstvými bylinkami. Povrch dýně je dobré před pečením omastit mašlovačkou potřenou olivovým olejem.

Na dýňovou polévku jsou vhodné různé dýně. Jedna z nejlepších je hokaido. „Mám ráda, když je polévka opravdu hustá, a to hokaido umí. Nejdřív ji upečte v troubě. Stačí dýni pokrájet i s kůrou, dát na hodinu na 180 stupňů Celsia do trouby. Potom teprve přidat vodu a udělat polévku. Je to fakt rozdíl. Může se přidat i další zelenina, ale nemusí. Já ráda používám kari koření nebo kari pastu, pak je polévka pálivější,“ přidává další tipy Monika Kořínková.

Pečená dýně s jogurtem a koriandrem

Upečená máslová dýně s tymiánem

Máslovou dýni rozpulte po délce, vyberte semínka, rozložte na plech, pokapejte olivovým olejem, popepřete, osolte, přidejte trochu skořice a pečte asi čtyřicet minut. Nechte vychladnout a pak si udělejte pastu z koriandru, česneku, soli a olivového oleje.

Upečenou dýni potřete dobře rozmixovanou pastou, posypte opraženými dýňovými semínky. Před podáváním můžete polít jogurtovou zálivkou s čerstvými bylinkami nebo chilli kořením.

„Tímto způsobem si vytvoříte úžasnou studenou přílohu, kterou můžete podávat ke grilovanému masu. Na grilovačku je to parádní věc, kterou si můžete udělat předem,“ nabízí neotřelý tip Monika Kořínková.

Jak na dýňové pyré, které se dá zavařit a uchovat v lednici a slouží jako základ na sladké recepty? Uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související