Jak ušetřit na dovolené? Pojistěte se!

20. červen 2016

Nemáme na mysli pojištění proti přílišnému utrácení. Takové bohužel neexistuje. Jde o to, jak zbytečně nepřijít o peníze, když vás potká nečekaná nepříjemná událost. Třeba nemoc nebo krádež.

„Před odjezdem na dovolenou do zahraničí rozhodně doporučuji cestovní pojištění. Zvláště, pokud se chystáte na cesty po Evropě. Přijde vás většinou jen na pár desítek korun a pokryje vám třeba lékařkou péči, která by stála třeba i stovky tisíc korun,“ říká Martin Štefka, který vzdělává lidi v oblasti financí.

Často se také setkává s omylem, že při cestách po Evropské unii stačí k ošetření u lékaře jen Evropský průkaz zdravotního pojištění, tedy kartička, kterou se prokazujeme všichni u tuzemského lékaře. Díky ní nás opravdu v zemích Evropské unie ošetří, ale ne zadarmo. „Tento průkaz platí jen pro úplně základní lékařskou péči,“ říká Martin Štefka.

Zlomená noha, bolavý zub, krádež kufru

Vybrat si pojišťovnu, u které si cestovní pojištění zaplatíte, není velká věda. Většina z jejich nabídek je podle odborníka totiž přibližně stejná a neliší se příliš ani peníze, které za pojištění zaplatíme. „Většinou pojišťovny nabízí několik balíčků pojištění od nejlevnějšího základního přes nějaké střední až po luxusnější, které je dražší ale pokrývá více rizik,“ říká Martin Štefka. Podle něj je nejdůležitější vědět, co všechno do našeho pojištění spadá.

„Obvykle cestovní pojištění nekryje například stomatologické ošetření, to je třeba až v nějakých vyšších balíčcích,“ říká Martin Štefka. Potom si případnou návštěvu zubaře musíme celou sami zaplatit.

Zdaleka nejpopulárnějším cílem turistů je Evropa - v roce 2014 její hranice překročilo 588 milionů turistů.

Podobné je to i například se zlomenou nohou či jiným úrazem. „Úraz součástí balíčků cestovního pojištění také běžně nebývá. Na ten je třeba se připojistit. Je ale možné v tomto případě použít i plnění z životního pojištění, pokud ho máme založeno a na toto riziko tam jsme pojištěni,“ říká Štefka.

Cestovní pojištění neřeší ale jen zdravotní potíže, pomoci nám může třeba i v případě ztráty kufru. „Pokud se vám zavazadla ztratí na letišti, pak to musí řešit letiště. Ale v případě ztráty kufru například na hotelu, lze náhradu řešit právě z cestovního pojištění,“ tvrdí Martin Štefka. V rámci cestovního pojištění se pak můžeme pojistit například i proti zpožděnému letu, kvůli kterému například přijdeme o rezervaci v hotelu apod.

autor: RUS
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.