Jak v soláriu načerpat vitamín D a přitom se nespálit?

23. leden 2018

Nedostatek slunečního záření pociťuje v těchto dnech většina z nás. Všichni známe pořekadlo: Kam nechodí slunce, tam musí lékař. Hlavně v zimním období nám chybí tolik potřebný vitamín D. Jak ho nahradit? Jednou z možností je přiměřené využití solária.  Myslí si to předseda Asociace zdravého opalování Michal Kárych.

Velmi nebezpečné pro kůži je vyrazit k moři v zimním období bez přípravy. Sluncem nepolíbená pokožka se po dni stráveném u moře zaručeně spálí. A z toho vznikají nebezpečná onemocnění. Návštěva solária může v tomto případě posloužit jako prevence před spálením.

Kdy začít s opalováním v soláriu

„Doporučuji v tomto případě návštěvu solária jako prevenci před spálením asi tak dva měsíce před odjezdem. Stačí osm až dvanáct návštěv každý druhý den, kdy si kůže postupně po minutách zvyká na UV záření. Poté stačí udržovat mírné opálení v soláriu jednou týdně,“ říká Michal Kárych.

„UV záření ze slunce je stejné jako to, které vyzařuje solárium. V obou případech využíváme stejné UV záření, a musíme dodržovat zásady odpovědného opalování. Kůže si na záření musí pomalu zvykat. Pokud dodržíme tyto zásady, můžeme pak čerpat pozitivní účinky na naše zdraví,“ říká Michal Kárych.

Solárium

Dva typy záření

Existují UV A záření a UV B záření. UV B záření vytváří v kůži nový pigment, působí na buňky, které se jmenují melanocyty, a ty stimuluje k tvorbě pigmentu v melaninu.

UV A záření tento pigment vytahuje na povrch kůže a zbarvuje ji do hněda. 

Čtyři základní fototypy

Každý je na sluneční záření jinak citlivý. A to je velmi důležité probrat při  vstupním rozhovoru do solária. V zemích Evropské unie platí velmi přísné normy pro bezpečnost opalování. Je tam po odborné diskuzi s dermatology přesně stanovená maximální intenzita UV záření a doporučené časy pro jednotlivé fototypy.

  • Fototyp 1 (2 % české populace)
    Tito citliví lidé se nikdy neopálí. Proto je pro ně zbytečné používat solária z kosmetických důvodů. Na druhou stranu mají lidé s tímto fototypem velkou výhodu, protože si dokážou velmi rychle vytvořit dostatečnou zásobu vitamínu D. Stačí jim pár minut v soláriu.

Slunce tělu prospívá, ale dokáže nám i znepříjemnit život

03221395.jpeg

Nepřiměřené slunění přispívá k rychlejšímu stárnutí pokožky. Kůže vysychá, přestává být elastická a gravitace funguje mnohem více u lidí, kteří se často a rádi opalují. Projeví se to až po letech.

  • Fototyp 2 (12 % české populace)
    Lidé, kteří jsou citliví na UV záření, snadno se spálí, proto je potřeba začít postupně, pozvolna. Existují solária speciálně určená pro tento typ kůže. Začínají na osmi minutách záření a postupně dobu opalování zvyšují. Strop pro tyto lidi je dvacet minut.

  • Fototyp 3 (78 % procent české populace)
    Mohou se sice spálit, ale spíše výjimečně. Dobře se opalují do hněda. Ti začínají na deseti minutách a postupně prodlužují na dvacet až pětadvacet minut.

  • Fototyp 4 (8 % české populace)
Spustit audio