Jde o víc, než o sbírání odpadků, hájí Hnutí Brontosaurus jeho zakladatel

1. květen 2023

„Vytřískat“ z půdy a krajiny co nejvíc. Majetek a peníze, to je dnes podle zakladatele Hnutí Brontosaurus Jiřího Jiránka hlavní priorita. Ale jak dlouho to ještě bude příroda tolerovat? I takovou otázku jsme si položili v prvomájovém rozhovoru Českého rozhlasu Pardubice s jedním ze zakladatelů Hnutí Brontosaurus, které vzniklo v roce 1974.

„Akce Brontosaurus měla být původně osvětovou akcí na jeden rok, při příležitosti Mezinárodního roku životního prostředí,“ vysvětluje Jiří Jiránek. Osvěta měla tenkrát obrovskou odezvu, mladí lidé hltali informace o přírodě, které nikde jinde neměli možnost získat. Dnes je Jiřímu Jiránkovi 80 let a jeho výzva je stále stejná:

„Všímejte si míst, kde žijete. Vnímejte to prostředí. V 80. letech se nám někteří lidé smáli a říkali o nás, že Brontosauři jsou sběratelé odpadků. My jsme ale hlavně pracovali na řešení problémů v ochraně přírody a památek. Obnova památek byla také jednou z našich priorit,“ říká Jiří Jiránek.

Kreslíř Vladimír Jiránek a logo Brontosaura

Vladimír a Jiří Jiránkovi jsou bratři. Vladimír Jiránek zemřel v roce 2012, ale jeho dílo je stále živé a žádané.

„Bratr byl především filosof. A právě do těch kreseb vkládal filosofii, hodnotový žebříček. Natočil taky řadu filmů, to se moc neví. Byly to krátké kreslené filmy. Já jsem je používal při besedách a pak jsme se o tom s dětmi bavili. Taková přednáška pak získala úplně jiný rozměr,“ popisuje Jiří Jiránek.

Logo v podobě Brontosaura vytvořil Vladimír Jiránek na podzim 1973 a k tomu vznikl příznačný slogan: Brontosaurus to nepřežil. A co lidé?

Jiří Jiránek apeluje na zdravý lidský rozum: „Jsem přesvědčen, že jednou začnou lidé používat rozum a nepůjde jen o peníze a o majetek. Mnohem víc by nám mělo záležet na tom, v jakém prostředí žijeme. Ale to prozření nesmí trvat moc dlouho. V řadě věcí by mohlo být pozdě. A pak bude mít lidstvo velký problém,“ varuje zakladatel Hnutí Brontosaurus Jiří Jiránek.

Jiří Jiránek
Vyučený lesník stál v roce 1974 u zrodu Akce Brontosaurus, která pro masový zájem mladých lidí přerostla v Hnutí Brontosaurus. Od roku 1984 ho režim různě trestal za veřejnou aktivitu. V roce 1990 nastoupil na odbor ekologie krajiny na Ministerstvu životního prostředí. Pak přešel na odbor ekologické politiky a v roce 2005 odešel do důchodu. Žije v Pardubicích a ve svých osmdesáti letech je stále veřejně aktivní.

Kam se ztratila voda? A jak ji vrátit zpátky? Poslechněte si v audiu pořadu.

Spustit audio

Související