Je to poslání i koníček, říká o své práci jeden z nejlepších psovodů

21. září 2018

Patnáct družstev policejních psovodů se zapojilo do letošního 15. Mistrovství České republiky v této disciplíně. Tým Pardubického kraje ve složení Michal Novotný s fenkou Fuji a Petr Zika se psem Centorem si ze Solenice odvezl stříbro.

Fuji je fenka belgického ovčáka typu malionis, jsou jí tři roky a pro svého pána je nepostradatelnou parťačkou, která bere svou práci u policie jako nekončící zábavu. Podobně to má také Michal Novotný: „ Psovod je pro mě takové poslání, vybral jsem si to, protože mám ke psům blízko od dětství. Je to příjemné spojit práci s koníčkem.“

Univerzální pes

I když je pro policejní psy práce dost často zábavou, musí zvládat nelehké úkoly. „Policie se snaží mít psy pro všestranné využití. Aby byli schopný vyhledávat osoby v objektech i terénu, využíváme je k ohledávání místa činu, vyhledat pachovou stopu, nebo vyštěkat ukrytého pachatele, říká vedoucí oddělení kynologie Pardubického kraje Jaromír Bláha.

Michal Novotný a Jaromír Bláha byli hosty ve vysílání

Na mistrovství psovodů soutěží ti nejlepší psi z celé republiky, kteří nejprve museli projít krajskými koly: „Bylo tam přes 30 psů a 15 družstev, ta konkurence byla vysoká. Soutěží se ve cvicích obratnosti, ovladatelnosti, v obranných pracích, kdy se vyhledávají i osoby v objektu. A pak v pachových disciplínách. Hodnotí se práce psovoda, i jeho přístup. Psovod a pes je vždy tým a tak by se to mělo posuzovat,“ popisuje Michal Novotný.

Výcvik, služba, důchod

Výcvik policejního psa trvá několik let a začíná už v útlém věku zvířete. „Ideálně jsou to ty tři roky. Od dvou, tří měsíců, kdy se pes bere do různých prostředí až po ten konečný výcvik, kdy pes získá kategorii použití,“ vysvětluje Michal Novotný.

Čtěte takéPo vyhlášení pátrací akce se u policie roztočí kolotoč

Naopak odchod do výslužby je u každého psa jiný. „Není to přesně dáno věkem. Máme tam šestileté, osmileté i desetileté psy. Odráží se to od jejich zdravotního stavu. Zpravidla si je pak psovod bere domů na zahradu, k rodičům a podobně,“ říká Jaromír Bláha.

autor: HRU
Spustit audio

Související