Je praktická, úsporná a může vás zachránit. To umí jedině kápézetka

21. červenec 2021

V přírodě přežijete bez úhony díky krabičce poslední záchrany. To tvrdil už v roce 1935 Jaroslav Foglar, který uměl naskládat do krabičky desítky praktických věcí, které člověk potřebuje k životu na svých cestách, a když dojde na nejhorší, tak i k jeho záchraně.

V Pardubicích má tento jedinečný spisovatel svého pokračovatele. Sedmadvacetiletý Jaroslav Bartoš se rozhodl krabičky poslední záchrany vyrábět.    

„Ve studentských letech jsem velmi rád cestoval. A kápézetku jsem měl vždy při sobě. Už od dětství. Chtěl jsem prostě poznat  kus světa, ale nebyly peníze, tak jsem hledal způsob, jak si na to vydělat. Jednou mi řekl kamarád, že obdivuje mou kápézetku, a že by ji ode mě rád koupil. Tak jsem si řekl, že to zkusím ve větším měřítku,“ popisuje cestu za svým snem Jaroslav Bartoš. A jeho záměr se ujal. O kápézetky je zájem, lidé skautské zásady stále ctí.  

Zápalka, která hoří i pod vodou

Kápézetka pomůže při drobných nesnázích, může ale nastat i situace, kdy zachrání život. „Na spodní straně víčka máme nalepené informace, jak postupovat při první pomoci, máme tam i píšťalku na přivolání pomoci vyrobenou na 3D tiskárně. Obvaz je také kuriózní. Je ve formě miniaturní tablety. Když je potřeba, tableta se navlhčí a expanduje na látkový ubrousek o rozměru dvacet krát dvacet centimetrů,“ popisuje jednotlivé předměty Jaroslav Bartoš.

Výrobce krabiček poslední záchrany Jaroslav Bartoš

Dalšími praktickými vychytávkami jsou vteřinové lepidlo, drátek, provázek i malinký metr, nemělo by chybět zrcátko. Místo březové kůry se ale v dnešní době může dát třeba zápalka, která hoří i pod vodou.

Do krabičky poslední záchrany patří už tradičně prezervativ. „Ano, kromě klasického využití ho můžete použít jako vodotěsné pouzdro, izolaci, pružné obinadlo, k rozdělání ohně... Je to snad nejvíce multifunkční věc v naší KPZ. Zajímavé jsou i multifunkční kleště, což jsou v podstatě miniaturní kombinačky s nožíkem, šroubováčkem, otvírákem, vše v jednom. Jednomu z našich klientů se povedlo s těmito kombinačkami vyprostit srnku z pytláckého oka,“ doplňuje Bartoš.

Spustit audio

Související