Nejenom uzly a morseovka. Skaut jde s dobou

27. únor 2020

Tenhle spolek do starého železa podle všeho nepatří. Dnešní skauti využívají sociální sítě a otevírají se veřejnosti. Jejich duch přitom zůstává podobný.

„Každý skaut musí složit slib. Líbí se mi dobrodružství a romantika, možnost být s kamarády v přírodě. Pro skauting je zásadní, aby mohl být součástí společnosti. Rozvíjí se a reaguje na ni. Už moc není o tom, aby člověk uměl uvázat uzly anebo ovládal morseovku. I tyto aspekty zůstávají velmi důležité, ale celé poslání je rozvíjet mladého člověka po všech jeho stránkách,“ říká skutečský skaut Martin Pavliš.

Rozumějí si

K poslední obnově skautingu došlo po roce 1989. Teď tedy prožívá dlouhé období bez zákazu. „Budeme slavit sto let založení našeho střediska, i když jsme měli několik nucených přestávek. Snažíme se hodně zapojovat do charitativních akcí. Taky jsme začali dělat celorepublikové kurzy a vzdělávací semináře.“

Skutečský skaut Martin Pavliš

Schůzky v izolovaných klubovnách už nejsou úplně v módě. „Snažíme se otevřít světu, abychom nebyli jedna uzavřená bublina. Chceme ukázat všem lidem okolo, co děláme a že ta organizace je skvělá. Musíme být aktivní na sociálních sítích. Díky nim komunikujeme se členy, pořádáme nábory, sdílíme akce,“ popisuje Pavliš. 

Skaut je sice primárně dětská organizace, ale dospělí v ní hrají výraznou roli. Vedle sebe pak můžou fungovat naprosto odlišné věkové kategorie. „Dokážeme odbourávat mezigenerační konflikty a spolupracujeme. Mezi nás se dá vstoupit v jakémkoliv věku.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související