Je smutné, když ve stáří litujeme toho, co jsme pro sebe neudělali, míní lektor zdravého životního stylu

4. listopad 2021

Více pohybu, otužování, zdravější strava, život bez cigaret, to všechno jsou zdravé životní návyky, které všichni známe, ale nechtějí se nám dodržovat. Podle lektora zdravého životního stylu Ondřeje Horáka není důvod čekat na novoroční předsevzetí. Teď je ten správný čas na změnu.

„Změnu je třeba udělat zevnitř, nikoliv na společenskou objednávku, jako to děláte třeba na Nový rok. Zastavte se, zavřete oči, zamyslete se nad tím, co chcete změnit a co si od toho slibujete. Nejde o to, aby vám ostatní říkali, co máte dělat. Pokud sami nebudete chtít, není šance na úspěch,“ míní Ondřej Horák z Office-Fitness.cz.

Představte si svoje starší já

Pokud si říkáte, že návyků, které byste potřebovali dostat do života je příliš mnoho a nevíte, u kterého začít, představte si svoje starší já.

Lektor zdravého životního stylu Ondřej Horák

„Postavte se klidně před zrcadlo, představte si svou tvář po dvaceti letech a zeptejte se: Co jsem mohl před dvaceti lety udělat, abych žil lepší, plnější a zdravější život? Možná právě to bude pro vás ten odrazový můstek. Je velmi smutné, když ve stáří začneme litovat toho, co jsme pro sebe před lety mohli udělat a neudělali,“ uzavírá Ondřej Horák.

Čtyři kroky k zavedení nového návyku

  1. Zastavte se, zavřete oči, zamyslete se nad tím, co chcete změnit, a jaké to bude po dvou měsících, kdy budete tento zvyk uplatňovat. Uvědomte si, jak to bude příjemné, jak se budete cítit.
  2. Vezměte si tužku a papír a napište si na lístečky například: Třicetiminutová procházka každý den. Lístečky rozmístěte po bytě tak, abyste je měli stále na očích.
  3. Pokud chcete začít skutečně cvičit, nechte si poradit od fitness trenéra, abyste si nevhodnými cviky neublížili. Každodenní procházku zvládnete sami nebo přiberte parťáka, se kterým budete chodit, to je taky skvělá volba.
  4. 4.Po dvou měsících si sedněte, zavřete oči a užijte si to, co jste dokázali. Pochvalte se, že jste přidali do svého života něco, co prospěje vašemu zdraví. Zanést návyk do života trvá až 60 dnů, pak už ale zůstává do konce života.
Spustit audio

Související