Jak se dostat do formy? Poloviční přílohy, více vlákniny a pohyb

6. leden 2020

Budu se více hýbat a začnu kvalitně jíst. To jsou asi nejčastější předsevzetí, se kterými někteří lidé vcházejí do nového roku. Ne každý ale vydrží. Zakladatel Aliance výživových poradců Ivan Mach doporučuje omezit sacharidy, které jsou obsaženy nejen ve sladkostech, ale i v přílohách.

Čím častěji si během dne dopřáváme sacharidové opojení, tím větší máme pocit blaha, a vytváříme si závislost na sladkém. Proč to tak je? „S přísunem sacharidů narůstá hladina hormonu inzulinu. Inzulin se snaží cukr využít ve svalech, aby se energie z cukru přeměnila na pohybovou energii. Pokud se hýbeme, je to v pořádku. Pokud se nehýbeme, cukr putuje do jater a mění se na tuk,“ vysvětluje Ivan Mach a pokračuje: „Když si dáte horu rýže jako přílohu, chce se vám potom spát. Je to dané vyloučením velkého množství inzulinu a náhlým poklesem hladiny krevního cukru.“

Významná porce sacharidů vícekrát denně není vhodná pro lidi, kteří se málo hýbou. A nejsou to jen sladkosti, může to být rýže, těstoviny, brambory a další potraviny, které obsahují sacharidy.

Strava bez sacharidů je základem zdravého jídelníčku

„Redukujte co nejvíce porce sacharidů. V restauraci si dejte poloviční přílohu, jako je např. rýže, brambory nebo těstoviny. Naopak přidat si můžete zeleninu nebo luštěniny, kterých je v našem jídelníčku málo. Maso Ivan Mach ze stravy rozhodně nevylučuje. Maso neobsahuje žádné sacharidy, je neglykemické. Důležitá je jeho nutriční kvalita a nezastupitelná role železa.  Ale pozor na přípravu. Ta by měla být šetrná. Ideální je dušení nebo pomalé pečení masa.

Vyhněte se kupování polotovarů

Pozor na polotovary, do kterých se přidávají dochucující látky, které jsou návykové. „Věnujme se potravinám, a ne jejich náhražkám.

Například brambory jsou složené z primárních složek tak, jak je příroda stvořila. Samozřejmě nejlepší jsou ty, které si vypěstujeme na vlastní zahradě. Hranolky jsou náhražkou, kde je přidaná sůl, cukr a další ochucující složky. Příjem takových náhražek vede k závislosti na takto ochucených potravinách. A týká se to i instantní polévek, ovesných kaší, apod.,“ uzavírá výživový poradce Ivan Mach.

Spustit audio

Související