Jednonožec vydal knihu. Děsivý i zábavný blog vyšperkoval bonusy

13. červenec 2020

V létě roku 2019 přišel Jiří Švihálek při nezaviněné dopravní nehodě na motorce o nohu. Začal si psát deník, který zveřejnil na internetu. Ten měl být původně pro rodinu a přátele, postupně ho ale začaly číst tisíce lidí. A dnes už má také knižní podobu. Deník jednonožce mu na začátku července pokřtil herec Josef Pejchal.

Už na první pohled zaujme tloušťka a neobvyklý čtvercový tvar knihy v černých tvrdých deskách, ze kterých se na čtenáře usmívá barevný jednorožec bez nohy, zato s motorkou na dva kusy. I to dává tušit, že obsah, ač popisuje neveselé životní osudy, není plný sebelítosti a výčitek. Naopak čtenář může být zaskočen, když se přistihne u toho, jak se směje u věcí, které obvykle k smíchu nejsou.

Fotky, rozhovory, recepty

Knížka Deník jednonožce není pouhým přepisem blogu pacholek.com, ale nabízí kromě řady vtipně zpracovaných obrazových materiálů i bonusy: „Nebyl jsem úplně za jedno s tím, aby to byla prostá kopie mého blogu, tak jsme to obohatili o rozhovory s rodinou, přáteli, s hasiči, se záchrankou a taky tam najdete zajímavé recepty, které rozhodně v jiný kuchařce nenajdete, protože by je nikdo nevařil. Třeba recept na rozpustné kafe,“ říká Jiří Švihálek.

Čtěte také

Na svém blogu o sobě Jiří Švihálek píše, že je introvert a veřejné vystupování si neužívá, a to ani v případě, že jde o křest jeho knížky. „Pro mě jako obrovského trémistu to byla neuvěřitelná akce, doufám, že se to nebude opakovat, já jsem si to neužil. Zpětně jsem samozřejmě rád, že to proběhlo, ale pro mě tyhlety situace nejsou příjemné a bylo to na mně určitě vidět, jak jsem nervózní,“ dodává se smíchem Jirka.

Kurz pletení s Pacholkem

Na crowdfundingovém webu, kde Jiří Švihálek žádal o příspěvek na vydání knížky, se krom jiného dárcům zavázal poskytnout kurz pletení. A zdá se, že to bude pořádná legrace. „Já neumím uplést nic. Pletu jenom děravé šály a ještě jsem se pořádně nenaučil ani začátek a konec. Takže tady ty detaily musím doladit a pak to odstartuji ve velkém.“

Deník jednonožce je kniha plná bolesti, ale také zábavy a bonusů

Komplikace

I když se Jiří Švihálek s následky nehody vyrovnává statečně, posun k lepšímu se v současné době zastavil.

Jiří Švihálek je běžec. Když mu běhání zrovna kvůli zdravotnímu problému nejde, nasedne na kolo

„Teď zrovna řeším zdravotní problém s nohou, který mě posouvá o půl roku zpátky. Před půl rokem jsem bych schopný na protéze bez berlí ujít pět kilometrů svižným tempem a to jsem měl pomalu důchodcovskou protézu. Teď mám koupenou super kvalitní nohu a kvůli tomu problému nejsem schopný ujít třeba ani 300 metrů,“ popisuje Jiří Švihálek a dodává: „Ideální to není, ale už mám naplánované postupy co a dál, jak se to bude dít a na to se těším a na to upínám svoji pozornost.“

Potěšení a psychickou vzpruhu přináší i jízda na kole. „Kolo je skvělý. To je teď zrovna kvůli tomu zdravotnímu problému asi jediný sport, který se nějakým způsobem dá dělat. Takže šlapu co to jde, padám co to jde. A je to úžasný pocit mít možnost dělat aspoň něco, co šlo dělat dřív.“

Celý příběh Jiřího Švihálka si můžete přečíst v knížce Deník jednonožce: „Jenom v těch kvalitních knihkupectvích ji čtenáři najdou! Jinak ji lze objednat na knihysusmevem.cz, kde si ji koupí za tu nejlepší cenu....pro mě,“ dodává s nadsázkou Jiří Švihálek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.