Při nehodě přišel o nohu, málem i o život. Teď Pacholkův blog baví i dojímá celé Česko

23. prosinec 2019

Obrázky dopravních nehod s vážnými následky vidíme ve zprávách a na sociálních sítích denně. Přesto si nepřipouštíme, že by se  to mohlo týkat i nás. Teprve když to přijde, tak poznáme, jak moc jsme zranitelní.

Jiří Švihálek z Pardubic přišel kvůli dopravní nehodě, kterou nezavinil, o nohu. Stalo se to před půl rokem. V tu chvíli bylo všechno jinak. Sportovec a životní optimista se však i s takovou životní překážkou vyrovnává obdivuhodně. Sám říká, že si jen posunul hranice, které mu byly nově nastaveny osudem.

Z nehody si pamatuju všechno

„Jeli jsme s manželkou na motorce na rodinnou oslavu, kam jsme nedojeli. Byli jsme sraženi a po převozu do Fakultní nemocnice Hradec Králové následovala celá řada operací a vyšetření.

Jirku a jeho ženu na motorce srazilo protijedoucí auto s vlekem plným čerstvého betonu na obchvatu Chrudimi

Všechno z převozu si pamatuji. I to, jak mi řekli, že mi musí amputovat nohu. Brečel jsem, ale sebral jsem se z toho, nemuseli jsme to taky přežít. Pak jsem šel na sál a probudil se bez nohy,“ říká Jiří Švihálek.

„Každá situace se dá řešit. Člověk se může litovat a být zasmušilý. Říkat si, že nic dalšího nebude. Anebo se snaží najít cestu, jak z toho ven, aby mohl žít dál. A to chci já,“ dodává životní optimista.

Ze zápisků je úspěšný blog

Jirka dostal v nemocnici jako dárek papírový blok s radou, aby se zkusil ze svých pocitů a smutků vypsat. Tak to zkusil a šlo mu to. Nakonec založil blog, který dnes čtou statisíce čtenářů. Velmi svérázným a vtipným způsobem se vypisuje ze svých smutků, ale i drobných pokroků a radostí.

Pacholkův blog má úspěch. Jirkovi a jeho ženě drží pěsti i obrovské množství lidí na sociálních sítích

Je až neuvěřitelné, kolik z nich svým psaním povzbuzuje. „Moc nás dojímá, jak čtenáři komentují naše příběhy, my si s Kačkou opravdu všechno čteme. Jsou to úplně cizí lidé, kteří nám vyjadřují podporu a přispívají na knihu, kterou chceme vydat po Novém roce,“ říká Jiří Švihálek.

Jirkův blog neuniknul ani tvůrcům ankety Křišťálová lupa, která oceňuje nejoblíbenější a nejzajímavější projekty českého internetu. Blog Pacholek.com skončil v kategorii one (wo)man show na třetím místě.

Rodina a kamarádi. Ti jsou pro mě nejvíc.

Teprve v těžké životní situaci člověk ocení, co to znamená mít kolem sebe dobrou rodinu a přátele. I díky nim dnes Jirka ujde několik kilometrů denně. A stále pilně trénuje. Umělou nohu s bionickým kloubem má zatím půjčenou od pojišťovny a dělá všechno pro to, aby získal skutečně kvalitní náhradu, se kterou bude moct zase skákat přes překážky, a to doslova. Je totiž milovníkem různých překážkových závodů. Svou největší překážku už ale přeskočil. Tak Jirko, hodně štěstí!

autoři: Jitka Slezáková , pta
Spustit audio

Související