Jeleni, nebo králíci. Mladí hudebníci si tábor užijí kdekoliv

12. červenec 2019
Letní prázdniny patří v Horním Jelení Českému hudebnímu táboru mládeže

Ve středu 3. července začal další ročník Českého hudebního tábora mládeže. Unikátní prázdninový projekt se koná už po třiadvacáté. Letos ale na táborníky čekalo několik změn vyplývajících především z toho, že tábor se odehrává v jiném místě.

„Z Horního Jelení jsme se přestěhovali na Horu Matky Boží u města Králíky. Tábor se odehrává v klášteře, poutním domě a také v ZUŠ Králíky. Takže odpadl ten tradiční táborový kolorit s chatičkami a bazénem,“ vysvětluje ředitel tábora Josef Kušička.

Inspirující prostředí

Horské prostředí si ale hlavní pořadatel pochvaluje: „Je to krásné prostředí, historické a pro hudebníky velmi inspirující. Ať už jde o akustiku, protože ta hudba v klášterních prostorách úplně jinak vyzní. A je tam i chladnější prostředí, takže pro hudebníky příjemnější, protože se nemusí potit v táborovém stanu.“

Původní dějiště tábora, rekreační zařízení Radost měnilo svého majitele a to je důvod, proč se letos všechno odehrává v Králíkách. V Horním Jelení tak obyvatelé zažijí neobvykle klidné léto. Mnozí by chtěli, aby se hudební tábor do Jelení vrátil. Ale i v Králíkách se na hudebníky těšili. „Hledali jsme místo, které by bylo vhodné pro pokračování tábora. A dostali jsme nabídku od pátera Karla Moravce a ta se nám moc líbila,“ říká Josef Kušička.

Ředitel Českého hudebního tábora mládeže Josef Kušička

Také letos je o hudební tábor zájem: „První běh nebyl vůbec problém naplnit a pokud ještě posluchači mají doma hudebníka od osmi do devatenácti let, stále ještě nějaká místa na tom druhém běhu, který začíná v neděli 14. července máme.“

Hlavním posláním hudebního tábora je praxe. Účastníci jsou vynikající hudebníci, ale jedna věc jim chybí: „Je to souhra v symfonickém orchestru. Mladí hudebníci jsou úžasní co do techniky, to si pochvalují i dirigenti. Co českým studentům chybí je třeba čtení not při hraní v orchestru, zkušenost s hraním v orchestrech,“ vysvětluje vedoucí tábora Josef Kušička.

Táborníci nezahálí

Mladí táborníci se v Králíkách rozhodně nenudí. „Dopolední program vyplňují zkoušky všech hlavních oborů, po přestávce probíhají rekreační aktivity. Po nich se opět zkouší v orchestrech, případně v nástrojových sekcích. Potom si mohou hudebníci vybrat některou z volitelných aktivit jako odpočinek, divadlo, sbor, turistika a podobně. Po večeři probíhají každý den koncerty,“ popisuje program dne Josef Kušička.

Koncerty pro všechny

Koncerty může navštívit i veřejnost. Jejich kompletní program je na internetových stránkách Českého hudebního tábora mládeže.

I když má Josef Kušička s táborem starostí nad hlavu, také on si ho užívá: „Rád chodím na koncerty, sleduji to táborové dění. Jsem i rád, že tábor je v jiném místě, protože nejsem doma. Bydlím totiž v Horním Jelení, takže tentokrát jsem se musel i já přestěhovat, i já jsem jeden z táborníků.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.