Jemné francouzské palačinky s karamelovým máslem. Velké, tenké, sladké i slané, ale pokaždé výtečné

Ve Francii si můžete koupit palačinky ve stánku na náměstí, na trhu, na pouti anebo v jedné z mnoha specializovaných restaurací v takzvaných crêperie. Francouzi berou palačinky vážně, není to jen pamlsek. Dokonce by se dalo říct, že Italové mají pizzu a Francouzi palačinky.

Když půjdete do palačinkárny, budete si moc vybrat z celé řady zajímavých variací. Nejdřív se podává slaná varianta „galette“ a pak sladká jako dezert „crêpe“.

Suroviny:
mouka pšeničná hladká 250 gramů, mléko 300 mililitrů, pivo světlé 200 mililitrů, med 70 gramů, vejce 2 kusy, máslo 40 gramů, sůl, cukr vanilkový 7 gramů, rum tmavý

Karamelové máslo:
smetana na šlehání 200 mililitrů, máslo 40 gramů, voda 30 gramů, cukr krupice 100 gramů, sůl 1/2 lžičky

Postup:
Nejprve připravte karamelové máslo: v hrnci smíchejte vodu s cukrem a pomalu směs zahřívejte, dokud nezačne karamelizovat. Když je karamel světle zlatý, přidejte máslo a sůl, promíchejte a přilijte smetanu. Za stálého mícháni směs přiveďte k varu a pak ji stáhněte z plotny. Máslo rychle tuhne, proto je před podáváním lehce nahřejte.
Udělejte palačinky: Metlou nebo mixérem důkladně vymíchejte všechny ingredience a nechte směs alespoň 1 hodinu odpočinout. Rozpalte nepřilnavou pánev, lehce ji vymažte máslem a nalijte na ni malou naběračku těsta. Kroužením ho rozlijte po celé pánvi a pečte asi 2 minuty z každé strany. Hotové palačinky složte na čtvrtiny a zalijte teplým karamelovým máslem.

Stejně jako v pizzerii, ani v crêperie nesmí chybět na jídelním lístku klasiky, ke kterým se následně připojí speciality podniku. Přiobjednat si ke slané variantě můžete také malý hlávkový salát s hořčičnou zálivkou. K pití se tradičně podává, a do drobných hrnečků nalévá, fermentovaný nápoj z jablek cidre.

Italové mají pizzu a Francouzi palačinky (ilustrační foto)
autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.