Jiří Kejval: Francouzi udělají vše pro to, aby olympiáda v Paříži byla lepší než v Londýně

Bývalý špičkový veslař, mnohonásobný mistr republiky, na olympiádu v Barceloně neodjel jen proto, že mu onemocněl parťák. Jako podnikatel dokázal se spolužákem vytvořit firmu, která expandovala do zahraničí. Stal se 100. členem Mezinárodního olympijského výboru a 11 let je předsedou toho českého. Mým hostem je Jiří Kejval.

Narodil se v Praze, vesloval za Slávii. Na mistrovství světa ve skifu v roce 1991 skončil desátý. Už během sportovní kariéry a studia na vysoké škole podnikal, kromě toho se pustil do veřejných funkcí. Osmnáct let byl předsedou Českého veslařského svazu, od roku 2006 je i členem Výkonného výboru Českého olympijského výboru a od roku 2012 Českému olympijskému výboru šéfuje. Mandát má do roku 2025.

„Nebreč a snaž se!“, tak zní podle vašeho rozhovoru s Tomášem Halíkem rada, kterou byste dal, kdybyste měl možnost dát jednu jedinou svým dětem. Kdy vám naposledy bylo do breku a zafungovalo, když jste se snažil?

Toto bylo při výchově mých dětí hlavní heslo. Vždycky, když se něco nedařilo, tak to musely několikrát zopakovat, aby pochopily význam tohoto hesla. Já se i podle toho sám snažím chovat, protože brečet, vzdávat a lamentovat nad některými věcmi, které se mi nepodařily, tak to ničemu nepomůže. Je potřeba se snažit znovu a znovu. Já věřím a v životě se mi to ukazuje, že to tak je, že čím víc se snažíte, tím větší je pravděpodobnost, že to dobře dopadne.

Pojďme se přenést do Paříže do 26. července až 11. srpna 2024. Máte vy osobně program rozplánovaný na tu dobu minutu po minutě? Už víte, co budete dělat 26. července ve 20 hodin večer?

To vím celkem jasně, to budu sedět v Paříži u Seiny a budu sledovat zahájení olympijských her.

Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru

Olympiáda se do Paříže vrací po sto letech. Četla jsem, ale už nevím kde a jestli je to správně, že sportovce přivítá zlatá Eiffelova věž.

Tak to možná víte víc než já, ale možné v Paříži úplně všechno. Předseda organizačního výboru, což je trojnásobný olympijský vítěz na divoké vodě Tony Estanguet, je sportovec tělem i duší a on říkal, že pro něj je největší motivace, aby ta olympiáda byla lepší než olympiáda v Londýně. Takže myslím, že udělají všechno, aby ta olympiáda byla lepší než v Londýně. Je potřeba říct, že za tu dobu, co já jsem u olympijských her, tak ten Londýn byl za mě určitě nejlepší.

Most je lokalita, kterou nemáme spojenou s tím, že bychom tam chtěli trávit volný čas, ale nakonec i díky Olympijskému parku, který tam příští rok bude, přijdeme na to, že v této základní věci se hrubě mýlíme.

To jsem rád, že jste to zmínila, protože ze mě se stal poslední dobou největší propagátor Mostu. V létě byly krásné letní dny a já jsem se bavil se spoustou lidí a říkal jsem: „O víkendu se jedete někam vykoupat?“ Oni říkali, že pojedou na Slapy, a všichni říkali různé lokality. Já jsem říkal: „A nepojedete do Mostu?“ Teď, když řeknete Pražákovi, že se má jet do Mostu rekreovat, tak si myslí, že jste se zbláznili.

Myslím si, že jsem přesvědčil spoustu lidí, aby se tam koukli, protože ten Most je necelou hodinku od Prahy. Myslím si, že se tam udělala spousta práce za poslední léta. Povrchové doly se zatopily vodou, je tam nádherná čistá voda. My bychom chtěli příští rok v létě, doufám, že bude pěkné léto, že bude důvod se koupat, nejen Pražanům, ale celé republice ukázat ten obrat, který nastává v současné době v severních Čechách. Kdy se z těch nevzhledných dolů stávají nádherné rekreační oblasti.

Taky jsem zjistil, že v Mostě je spousta fajn lidí, rádi tam pracujeme s místními lidmi, kteří cítí ten obrat k lepšímu, cítí, že mají co nabídnout, zvyšuje to jejich sebevědomí, mají ohromnou pozitivní energii, a to se vždycky s takovými lidmi dobře dělá.

Poslední je otázka od umělé inteligence. Ráda by se zeptala, zda byste nám mohl prozradit, jaké je vaše nejoblíbenější místo pro relaxaci. Je to na horách, na vodě?

Já jsem myslel, že řeknete u moře, to bych řekl, že na horách. Já jsem veslař, takže nemůžu říct, že voda je špatná, ale mám moc rád hory. V zimě hodně lyžuji na běžkách.

Jak prožíval olympiádu v roce 1992, na kterou neodjel? Jaká je hlavní novinka na pařížských hrách? A jak sehnat vstupenky na olympiádu? Poslechněte si celý pořad.

Spustit audio

Související